V modernem svetu nas lahko tempo življenja močno utrudi. Poleg vseh obveznosti in dolžnosti, ki jih moramo izpolnjevati vsak dan, moramo še poskrbeti za zaslužek. To pomeni, da veliko časa posvetimo ravno za to, da so plačane vse položnice. Vse to nas lahko sčasoma utrudi, posebej, če imamo zahteven poklic. Tako je izgorelost na delovnem mestu izredno razširjena, saj imamo skoraj vsak dan poln raznih odgovornosti in smo vedno pod pritiskom. Zato je dobro, če opazimo znake izgorelosti, ker tako sebi ali bližnjemu človeku lahko lažje pomagamo.

Kronični stres je zelo razširjen

Dosti ljudem se zgodi, da zapadejo v neskončni krog stresa. To lahko vodi do bolezenskega stanja, ki mu pravimo kronični stres, kjer se nikoli ne moremo sprostiti. Tako stanje lahko prepoznamo po nekaj simptomih, kot so:

  • Slaba koncentracija
  • Malo energije na čustveni in fizični ravni
  • Občutki pomankanja produktivnosti

Eden izmed znakov izgorelosti na delovnem mestu je tudi ta, da izgubimo sposobnost treznega in logičnega razmišljanja. Če nismo previdni, lahko zaradi tega pričnejo trpeti odnosi doma, kot tudi v službi. Rešitev je, da si pomagamo s psihoterapijo. To nam omogoča, da najdemo rešitve na dejavnike v našem življenju, ki nam povzročajo izgorelost.

Izgorelost povzroča nespečnost

V veliko primerih je začetni znak izgorelosti nespečnost. Opazimo jo lahko, če se več dni počutimo brez energije in smo brez razloga utrujeni. To se lahko nadaljuje v čustveno otopelost, saj izgubimo željo po druženju z ljudmi in tudi naših hobijih.

YouTube video

Posledica nespečnosti je tudi izguba dolgoročnega in kratkoročnega spomina. Tako se težje skoncentriramo in hitro pozabljamo stvari, kar nam lahko povzroči veliko preglavic. V tekem stanju se nam pričnejo kopičiti problemi, saj jih ne rešujemo sproti, ker se jim preprosto ne zmoremo posvetiti.

Fizični simptomi prevelike utrujenosti

Daljša izpostavitev izgorelosti na delovne mestu se lahko razvije v fizične simptome. Tako pričnemo nenadoma čutiti bolečine v prsih, bolečine v trebuhu, težave s prebavo, glavobole in druge simptome, ki nam onemogočajo normalno življenje.

Psihoterapevt nam lahko pomaga z vsemi težavami, ki jih občutimo, saj tako dobimo boljši vpogled v naš situacijo in okoliščine, ki so privedlo do izgorelosti. S psihoterapijo lahko odpravimo vse fizične simptome, saj nam omogoča, da poiščemo rešitve. Koristne nasvete bomo našli na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si, kjer imamo na razpolago ogromno člankov in pomoč vrhunskih psihoterapevtov, ki se nam bodo posvetili.

Preberite si še članek z naslovom “Testosteron poskrbi za več energije“.

Članki iz iste kategorije: