Izgorelost je v zadnjem času precej pogost izraz, o katerem lahko veliko berete pa tudi slišite. Veliko znanih oseb piše o tem, da so povsem izgoreli in da po zdravljenju živijo precej drugačno življenje. Čeprav je takšne zgodbe morda dobro in zanimivo brati in poslušati, pa je v prvi vrsti zagotovo pomembneje, da najprej raziščemo, kako se izgorelosti raje izogniti.

Pomembno je, da vemo, zakaj in kdaj sploh pride do izgorelosti. Strokovnjaki oziroma poznavalci takšnega stanja vas bodo najprej opozorili na to, da za izgorelost obstaja kar nekaj očitnih znakov oziroma simptomov, na katere je treba biti še toliko bolj pozoren.

Izgorevanje je kompleksen proces, pri katerem posameznik doživlja izčrpanost na vseh ravneh.

Kaj je izgorelost?

Strokovnjaki pravijo, da je izgorevanje poseben proces, pri katerem gre za samoizčrpavanje. Posameznik se žene onkraj vseh svojih meja, ker si z dosežki želi zadovoljiti svoja pretirana pričakovanja, ki so podprta s tistimi, ki mu jih zastavlja okolica.

Izgorelost je pogosto označena kot končni psihofizični zlom. Ta pa je torej posledica izčrpavanja – skozi pretirano delovno pa tudi čustveno angažiranje. S tem pojavom se sreča približno četrtina ljudi, samo izgorelost pa doživi od 8 do 10 % ljudi. Razširjena je tako med ženskami kot moškimi, in to v precej enaki meri.

Najpogostejši dejavniki tveganja za izgorelost

Obstaja cela vrsta dejavnikov za izgorelost. Med najpogostejšimi so vzgoja s pogojeno ljubeznijo, deloholizem, samovrednotenje po dosežkih, pretirana občutljivost na kritiko.

Prav tako je treba izpostaviti tudi pretirano odgovornost, pretirano introvertiranost in ne nazadnje tudi pretirano občutljivost na zapuščanje, izgube ter podobno.

Simptomi za izgorelost

Med najpogostejša simptoma za izgorelost sodita občutek kronične utrujenosti in nihanje samopodobe. Prisoten je sram, motnje spanja, tesnoba, panični napadi, čustvena nihanja in izbruhi, depresivni simptomi.

Stopnjuje se deloholizem, in sicer vse do izčrpanosti. Prisotna je izguba energije, zmanjšan je imunski odziv, na plan pridejo telesne bolezni, odmikanje od ljudi.

Psihoterapija kot osnovno zdravljenje izgorelosti

Na kakšen način pa se psihoterapija zdravi? Osnovno zdravljenje za takšno stanje je psihoterapija. Za lajšanje hujših simptomov pa seveda zdravnik lahko predpiše tudi zdravila.

YouTube video

Motnja izgorelosti je lahko šibka, srednja in močna. Dobro je vedeti, da je občutek kronične utrujenosti lahko tudi simptom različnih drugih težav in ne zgolj težava za izgorelost.

Članki iz iste kategorije: