Pri zunanji podobi vaše hiše še zdaleč ne gre zgolj za izgled, saj kakovostna izolacija fasade lahko pomeni tudi velike prihranke. Dobra izvedba in kvalitetni materiali bodo namreč preprečili uhajanje toplote, kar posledično pomeni tudi, da vam bo v denarnici konec meseca ostalo več denarja. Verjetno si sedaj mislite, da so za to potrebni precejšnji vložki, vendar pa nikar ne skrbite saj je pri številnih ponudnikih možna tudi zelo ugodna izolacija fasade.

Strokovnjaki, ki jim izolacija fasade še zdaleč ni tuja, priporočajo dva poglavitna materiala: sintetične poliestre ali mineralno volno. Vsaka od naštetih snovi ima svoje značilnosti in izbor bi moral biti v veliki meri odvisen od vremenskih pogojev katerim bo vaša stavba najpogosteje izpostavljena. Strokovnjaki vam bodo še najbolj znali svetovati, kateri material je najbolj primeren za vaše konkretno geografsko območje.

Ugodna izolacija fasade se bo najbolj izkazala v zimskih mesecih

Kot rečeno dobra izolacija fasade igra zares ključno vlogo pri tem, da se prepreči izguba toplote v sami stavbi. Te so po navadi najbolj opazne prav v zimskih mesecih, ko se temperature spustijo najnižje. V tem času boste s kvalitetno izvedbo tudi največ privarčevali, saj strokovnjaki ocenjujejo, da zunanje stene predstavljajo vsaj polovico vseh toplotnih izgub. Za zmanjšanje teh izgub se največ uporabljata kamena in steklena volna. Zato si v nadaljevanju poglejmo nekaj podobnosti in razlik med tema dvema materialoma.

izolacija fasade

Glavna razlika med stekleno ter kameno volno so njune osnovne surovine, ki določajo mehansko odpornost, videz in nenazadnje tudi njuno sestavo. Volni sta si predvsem podobni glede na toplotno prevodnost. Pozor, ne glede na to za katero ste se odločili, v obeh primerih boste za vgradnjo potrebovali zaščitno opremo, ki vključuje rokavice, očala in masko. Volna je namreč zelo drobljiv material, ki se lahko praši in zaide v oči.

Kakšne lastnosti ima kamena volna?

Kamena volna je negorljiv material in se večinoma uporablja pri izolaciji tankoslojnih fasad in vseh delov stavbe. Zanjo so primerne praktično vse vrste sten, pa naj bodo te ravne, poševne ali votle. Praviloma se na zunanjih stenah uporablja kamena volna v obliki plošč. Njena prav tako zelo pomembna lastnost je, da poleg toplotne, nudi tudi zvočno izolacijo.

izolacija fasade

Kakšne pa so prednosti steklene volne?

Tudi steklena volna je izdelana iz negorljivih snovi in prav tako kot kamena volna ob dobri toplotni izolaciji nudi tudi zvočno. Steklena volna se v glavnem uporablja za plavajoče pode, prezračevalne in obzidane stene. Ima sicer nekoliko mehkejšo zgradbo, zato zahteva nekoliko drugačno vgradnjo.

Članki iz iste kategorije: