Mulčer je posebna vrsta stroja, ki ga uporabljamo za mulčenje rastlinskih ostankov v sadjarstvu, poljedelstvu, vinogradništvu pa tudi za čiščenje ostalih kmetijskih, infrastrukturnih in komunalnih površin.

Na voljo je več vrst mulčerjev, ki se lahko uporabljamo na različnih površinah oziroma terenih. Naprave se lahko uporabljajo tako doma kot v gozdu, v komunali.

Uporaba različnih vrst mulčerjev

Naprava mulčer je na voljo v več različicah. Najbolj pogosta je univerzalni mulčer, ki se v osnovi uporablja za mulčenje rastlinskih ostankov na področju poljedelstva. Z njim lahko na primer mulčimo slamo, sončnice, koruznico. Pogosto se ga uporablja tudi v komunali, v sadjarstvu pa tudi v vinogradništvu.

Z nekoliko bolj robustnim izgledom se lahko pohvali poljedelski mulčer. Je vsestransko uporaben stroj. Uporablja se tako za delo na večjih kmetijskih površinah kot tudi za mulčenje manjših mas. Naprava je namenjena zlasti mulčenju travinja, koruznih in žitnih strnišč, sončnic in še drugih kultur – takšnih, ki se uporabljajo pri podoru oziroma zelenem gnojenju.

YouTube video
Kot lahko vidite iz videoposnetka in slik pred in potem, sta moč in končna obdelava, ki ju lahko zagotovijo mulčerji neverjetni. To površino za sojo, redkvico in sončno konopljo je mulčer s 3 metrov visoko nemudoma zmulčal na največ 3 cm mulča.

Tudi bočni mulčer se uporablja v poljedelstvu. Njegova največja prednost pa je v tem, da se lahko uporablja tudi za mulčenje večjih površin. Prav tako je namenjen za komunalne površine.

Za hitro in dovolj efektivno mulčenje so dobrodošli travniški mulčerji, gozdni mulčer pa je namenjen za čiščenje površin, ki so v zaraščanju.

Na voljo je tudi mulčer za šparglje. Za uporabo je zelo preprost, nudi pa vam popolnoma nov koncept stroja.

Izbira primernega mulčerja

Dandanes je mulčer za nakup na voljo tako preko spleta kot tudi v različnih specializiranih prodajalnah, kjer ponujajo stroje in opremo za obdelovanje vrta. Preden se lotite nakupovanja, najprej temeljito razmislite, v kakšen namen boste stroj uporabljali. Svojim nakup morate nujno prilagoditi lastnim potrebam ter željam.

Mulčer za travo
Travniški mulčerji so namenjeni drobljenju trave in nižjega grmovja in jih je treba uporabljati v skladu z namenom. Mulčer ima vrtljivo gred s pritrjenimi rezili. Rezila režejo travo med premikanjem po delovnem območju.

Na voljo so tako novi kot rabljeni mulčerji. Če boste mulčili večje površine, se vam splača razmisliti o nakupu mulčerja za traktor.

Največje prednosti naprav za mulčenje

Mulčenje vam lahko ponudi zelo veliko prednosti. Vemo, da mulč senči tla in se na takšen način ustvarja odlične pogoje za rast. Tla namreč ostajajo dovolj vlažna in senčna.

Ena od prednosti je tudi ta, da lahko z mulčenjem prihranite kar nekaj vode za zalivanje.

Članki iz iste kategorije: