Oljčno olje sodi med izjemno priljubljene sestavine v prehrani. Uporabljajo ga zlasti v mediteranski kuhinji. Ponaša se s številnimi karakteristikami, ki jih druga olja nimajo.
Na trgu lahko izbirate med več vrstami oljčnega olja. To so ekstra deviško oljčno olje, deviško oljčno olje, oljčno olje. Najbolj kakovostno olje je ekstra deviško, ki se pridobiva s pomočjo mehanskih metod, in to brez toplote in kemikalij. Še preden ga vključite v svoje gospodinjstvo, pa se splača vprašati, kje kupiti dobro olivno olje.
Kazalo strani:
Zdravilne lastnosti oljčnega olja
Preden odgovorimo na vprašanje, kje kupiti dobro olivno olje, najprej poglejmo njegove ključne prednosti, ki so povezane tudi z zdravjem.
Kakovostno olje oljke vključuje mononenasičene maščobne kisline. Oleinska kislina je na primer izjemno zdrava, saj lahko pripomore k zmanjšanju vnetja v telesu, obenem naj bi zmanjševala tveganje za bolezni srca. Oljčno olje vključuje tudi polifenole, za katere je značilno, da imajo zelo močne antioksidativne lastnosti, ki pripomorejo k učinkovitosti zaščite celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov.
Če olje oljke uporabljate redno, si lahko pomagate pri zniževanju ravni slabega holesterola in pri povečanju ravni dobrega. Nekatere sestavine omenjenega olja imajo tudi protivnetne učinke.
Kakšen je okus oljčnega olja in za kaj vse se lahko uporablja?
Okus oljčnega olja se lahko razlikuje glede na vrsto oljk in glede na način pridelave. Lahko je pekočega, rahlo grenkega ali pa sladkega okusa. Sam okus se spreminja tudi glede na podnebje in na geografsko poreklo.
Olivno olje se lahko uporablja pri kuhanju, peki, pri praženju. Pogosto se ga uporablja v hladnih jedeh, kot so prelivi, solate. Primerno pa je torej tudi za kuhanje pri višjih temperaturah. Čeprav ni priporočljivo za dolgotrajno segrevanje, je ustrezno tudi za peko in praženje, a pri zmernih temperaturah. Ne nazadnje pa se lahko uporablja tudi na področju kozmetike in pri negi kože, zlasti zaradi svojih vlažilnih lastnosti.
Nakup in shranjevanje olivnega olja
Na spletu lahko najdete ponudnike kakovostnega olivnega olja. Na voljo je tako v fizičnih kot spletnih prodajalnah. Cena kakovostnejšega olja oljke je seveda višja, a vam takšno olje res ponudilo vse omenjene koristne lastnosti.
Pri shranjevanju olivnega olja je dobro vedeti, da je občutljivo na toploto, zrak in svetlobo. Če želite ohraniti vse njegove dobre lastnosti, je najpametneje, da ga shranjujete v temnem kozarcu oziroma na hladnem in temnem mestu.