Srčni napad je lahko smrtonosen. V primeru preživetja lahko povzroči resna obolenja. Pogoste posledice tega stanja so invalidnost, zmanjšana kakovost življenja, čustveni in psihološki problemi. Po srčnem napadu posamezniki pogosto trpijo zaradi utrujenosti in depresije. Imajo težave pri telesnih aktivnostih, kar lahko vpliva na kakovost življenja na različnih področjih.

Bolezni srčne mišice vsako leto ubijejo približno enako število ljudi, kot so rak, bolezni dihal in prometne nesreče skupaj.

Zdaj bomo preučili, kaj je srčni napad in kaj pripelje do njega. Tako bo lažje razumeti njegove dolgoročne posledice in razlog za njegov pojav. V besedni terminologiji se imenuje miokardni infarkt (infarktus miokardii).

  • “Mio” – nanaša se na mišico
  • “Cardi/o” – se nanaša na srce
  • “Infarkt” – se nanaša na mrtve celice in tkiva, ki so posledica ishemije

Ishemija (ishemična bolezen srca) je nezadostna oskrba srca s krvjo, bogato s kisikom. Ta bolezen je posledica blokiranih arterij. Arterije so krvne žile v tvojem telesu, ki nosijo kri, bogato s kisikom.

Vzroki srčnega infarkta

Srčni napad je posledica srčne bolezni. Težave s srcem motijo ​​normalno cirkulacijo krvi in ​​oskrbo srčne mišice s kisikom. Posledica tega je smrt tkiva srčne mišice.

Visok krvni pritisk, zvišan holesterol v krvi in trigliceridi, pomanjkanje telesne aktivnosti, debelost in nezdrav način življenja so najpogostejši vzroki za srčni napad.

Visok krvni pritisk (hipertenzija) lahko poškoduje srce in zmanjša njegove funkcije. To je najpogostejši vzrok za srčni napad in bolezni srca, ki lahko pusti usodne fizične in psihološke posledice za posameznika.

Psihične posledice srčnega napada – miokardni infarkt

Postojmo za trenutek in razmislimo o posledicah srčnega napada. Oseba, ki je preživela srčni napad, ne more ostati brez posledic. Nekatere od njih so poškodbe srčne mišice in odmiranje njegovih delov. Ti deli postanejo mrtvo tkivo, ki nimajo nobene funkcije. Torej, oseba, ki preživi srčni napad, bo vsa dela opravljala s težavo, ali pa bo popolnoma nesposobna za delo.

Vendar pa so veliko težje tiste čustvene in psihološke posledice. Vsakdo, ki je preživel srčni napad, se sooča s težkim postinfarktnim obdobjem. Zato moramo poskušati razumeti to osebo in jo maksimalno podpirati.

Depresivno stanje je pogosta posledica srčnega napada – miokardnega infarkta. Dokazano je, da depresija poveča tveganje za ponovitev srčne kapi. Veliko ljudi razmišlja o tem, da lahko nenadoma umre. Ves čas so zaskrbljeni zaradi svojega zdravja. Razmišljanja o pomenu življenja bodo pogostejša in drugačna kot pred srčnim napadom.

Vgradnja stenta in srčnega spodbujevalnika

Da bi preprečili srčni napad in nadaljnjo poškodbo srca, lahko pomaga vgradnja stenta in srčnega spodbujevalnika.

Kopičenje maščob na stenah arterij pogosto privede do zoženja le-teh. Zaradi tega je krvni pretok do srca zmanjšan. Manjši ko je pretok krvi v srce, težje srce deluje, kar lahko privede do njegovih poškodb. Da bi preprečili popolno zamašitev arterij in srčni napad, zdravniki namestijo majhne kovinske cevi mrežne strukture. Te cevi se imenujejo stenti.

Srčni spodbujevalnik se namesti, ko je srčni utrip osebe upočasnjen. S pomočjo te naprave se električni impulzi pošljejo v srce, kar omogoča vzdrževanje normalnega srčnega utripa.

Članki iz iste kategorije: