Dober vid je želja vsakega posameznika. Prav to čutilo nam omogoča v polnosti uživati lepote vsakdana. Vse več ljudi pa se sooča z očesnimi boleznimi, med katerimi je tudi povišan očesni pritisk. V grobem gre za povišan pritisk v očesu, kar lahko dolgoročno privede do škode na optičnem živcu.

Povišan očesni pritisk lahko torej privede do hujše oblike bolezenskih stanj, ki prizadenejo vid. Znaki za očesni pritisk so različni, med njimi tudi solzenje, glavobol, bolečine na notranji strani očesnega zrkla … Če menimo, da bi lahko bil naš vid ogrožen, je nujno, da se naročimo na pregled.

Nevarnosti povišanega očesnega pritiska

Očesni pritisk je do neke mere seveda nujno potreben. Zdravo zrklo potrebuje določeno mero pritiska, saj le-ta vpliva na njegovo obliko. Gre za pritisk očesne vodice, katere naloga je oskrbovanje notranjosti očesa. Tekočina prehaja iz očesa v krvni obtok, na tak način pa se tudi uravnava sam pritisk. 

Očesni pritisk vam strokovnjak pomeri hitro in neboleče, zato se brez oklevanja naročite na pregled, če imate težave z očmi in doživljate simptome, ki bi lahko bili povezani z visokim očesnim tlakom. Rezultati meritev očesnega pritiska bodo podali točne informacije o stanju vida.

Težave pa se pojavijo, kadar je ta pritisk previsok; to se lahko zgodi v primeru, da se v krvni obtok ne odvaja dovolj tekočine oziroma kadar je te tekočine preveč. Povečan očesni pritisk je razlog, zaradi katerega lahko pride do škode na optičnem živcu, dolgoročno pa do poslabšanja vida ali celo slepote. 

Prepoznavanje znakov za povišan očesni pritisk

Povišan očesni pritisk lahko ogroža sam vid, zato je pomembno, da smo na to pozorni. Zelo visok očesni pritisk lahko povzroči takojšnjo škodo, medtem ko lahko zgolj povišan očesni pritisk delno zdravimo, slabšanje vida pa upočasnimo. Simptomi, na katere moramo biti pozorni, se največkrat pojavijo popoldne oziroma v večernih urah. V osnovi gre za bolečine v očeh, lahko tudi glavobol in poslabšanje vida. Lahko se pojavijo tudi solzenje, pordelost očes, v hujših oblikah celo slabost in bruhanje. 

YouTube video
Imate visok očesni pritisk? Kakšni so simptomi visokega očesnega tlaka?

V kolikor zaznamo omenjene znake, je dobro, da se naročimo na oftalmološki pregled oziroma merjenje očesnega tlaka. Rezultati meritev očesnega pritiska bodo podali točne informacije o stanju vida. Na podlagi ugotovljenega bo tako ustrezen strokovnjak predpisal načine zdravljenja oziroma zaviranja same bolezni. Natančno spremljanje vida in redni oftalmološki pregledi sta namreč ključna dejavnika za nadzor nad nastalo boleznijo.

Članki iz iste kategorije: