Grafična kartica je ena izmed komponent, ki vašemu računalniku pomaga pri prikazovanju slik na monitorju. Pri nakupu novega računalnika se morate vedno pozanimati o vrsti grafične kartice v računalniku, saj slednja vpliva na kvaliteto prikazane slike.grafična kartica

Razlika med integriranimi in neintegriranimi karticami

Razlikovati moramo med integriranimi grafičnimi karticami oziroma karticami, ki so vgrajene na matično ploščo in karticami, ki so nameščene v razširitveno režo. Za osnovnega uporabnika to pomeni, da integriranih grafičnih kartic ne moremo snemati iz matične plošče, grafične kartice (http://anni.si/racunalnistvo/racunalniske-komponente/graficne-kartice/), ki so nameščene v razširitveno režo pa lahko kadarkoli zamenjamo z drugimi . Seveda ob predpostavki, da so kompatibilne z matično ploščo.

Namembnost računalnika in kvaliteta slike

Grafične kartice se razlikujejo po namembnosti same rabe računalnika. Bolj zahtevne grafične kartice potrebujejo posamezniki, ki uporabljajo 3D aplikacije in bolj zahtevno programsko opremo. Osnovni uporabnik, ki računalnik uporablja za gledanje filmov, internet in pisanje besedil v MS Office programih, se lahko brez dodatnih komplikacij zadovolji z osnovno grafično kartico, ki jo je proizvajalec izbral za določen računalnik.

Izbira grafične kartice za igranje igric za začetnike in manj zahtevne uporabnike

YouTube video

Brez grafične kartice ne morete uporabljati računalnika. Grafično kartico boste najlažje izbrali, če si najprej določite proračun, ki ste ga pripravljeni porabiti za nakup novega računalnika. Začetniki ne potrebujejo najdražjih grafičnih kartic, katerih cene se gibljejo okoli 500 EUR. Srednji cenovni razred grafičnih kartic je za začetnega uporabnika popolnoma zadovoljujoč.

Pred nakupom preverite tip reže, znamko čipa ter preučite proizvajalce

Pred nakupom preverite, kakšen tip reže ima in znamko čipa vaš izbrani računalnik. Vse grafične kartice niso kompatibilne z vsemi matičnimi ploščami in razširitvenimi režami. Različni proizvajalci nudijo različne stopnje podpore uporabnikom in garancijo izdelkov. Pred nakupom nove grafične kartice bodite prepričani, da bo kompatibilna z vašim računalnikom in bo dosegala standarde za uporabo, ki ste si jih zastavili pred nakupom.

Servis prenosnikov. Se vam je pokvaril prenosni računalnik? Lahko ste brez skrbi. Naša usposobljena in prijazna ekipa tehnikov je tukaj za vas, da nazaj vnese življenje v vaš prenosni računalnik. Preberite več …

Članki iz iste kategorije: