Morda jih še nikoli nismo uporabljali, vendar so avtomobilske verige za sneg zelo pogoste v goratih območjih. V nekaterih pogojih in tudi krajih so pa obvezne, saj je vožnja brez njih nemogoča. V sneženih in ledenih pogojih, nam verige omogočajo, da se lahko varno z avtomobilom peljemo. Ob vsem tem moramo upoštevati nekaj varnostnih zakonov glede vožnje in same namestitve opreme. Poglejmo si skupaj vse, kar moramo vedeti, ko uporabljamo snežne verige.

Zakaj potrebujemo opremo za zimske razmere?

Ko potrebujemo avtomobilske verige za sneg, jih moramo prvo namestiti. Če še nimamo s tem izkušenj, je lahko to dokaj veliko opravilo. Ko jih bomo nekajkrat namestili, bomo postali veliko bolj učinkoviti pri nameščanju, saj bomo poznali vse podrobnosti.

Največji razlogi, zakaj potrebujemo snežne verige so:

  • Večja kontrola vozila na cesti
  • Bolj varno speljevanje in ustavljanje
  • Močnejši oprijem ter vodljivost na spolzkih cestah

Pri nakupu moramo biti pazljivi, da kupimo take verige, ki pašejo na naš profil in velikost gume.

Namestitev verig na naš avtomobil

Ko pride čas, da kupimo verige, lahko vedno za nasvet povprašamo v trgovini. Če to opravljamo preko spleta, lahko preko e-pošte storimo enako in prosimo za nasvet. Pravilo je, da ne nameščamo verig, ki so prevelike ali premajhne za naš avtomobil. S tem lahko resno poškodujemo gume, kolesa in druge dele vozila.

Ko smo nekje na samem z dovolj prostora, odpakirajmo verige, da so v prosti obliki in jih namestimo na gumo. Za vozila s prednjim pogonom jih namestimo na prednja kolesa in obratno za vozila na zadnji pogon. Če pa uporabljamo vozilo, ki ima 4×4 pogon, jih bomo morali namestiti na vsa štiri kolesa.

Ko namestimo avtomobilske verige za sneg, je čas, da jih preizkusimo. To lahko storimo na parkirišču ali prazni cesti. Priporočamo, da jih vedno pred vožnjo testiramo, saj se tako lahko prepričamo, da je vse pričvrščeno tako kot mora biti. Priporočamo, da sledimo varnostnim napotkom, ki so:

  1. Ko so nameščene avtomobilske verige za sneg, se z avtom počasi zapeljimo 20 – 30 metrov, nato pa jih preverimo in dodatno pričvrstimo, saj se bodo ponovno ulegla na kolesa.
  2. Prvih nekaj metrov je lahko vožnja malo burna, saj se verige počasi prilagodijo kolesom.
  3. Ne vozimo hitro in daleč, saj testiramo ali vse deluje kot mora.
Brisalci za avto iz silikona

Odstranimo umazanijo z vetrobranskega stekla med vožnjo

Veliko voznikov pozabi na manjše, vendar enako pomembe dele, ki skrbijo za številne samoumevne funkcije avtomobila. Dober primer tega so brisalci za avto katerih je namen odstranjevanje umazanije z vetrobranskega stekla.

Postopek namestitve verig

Moderne avtomobilske verige za sneg so narejena, da se jih namesti hitro in brez težav. Še vedno pa zahtevajo veliko mero pazljivosti in malo potrpežljivosti. Kot že omenjeno prej, pustimo avto parkiran na mestu z zategnjeno ročno zavoro in v prestavi.

YouTube video

Čez kolo razprostrimo verigo in jo držimo na zgornji strani, da pade čez celotno kolo. Nato jo namestimo na gumo z vseh strani. Vsega ne bomo mogli opraviti naenkrat, saj spodnji del gume se dotika tal in nam je nedostopen. Če imamo sponke ali obroče, jih zategnimo, kjer lahko. Nato avtomobil zapeljimo malo naprej, približno pol metra, da dobimo dostop do dela kolesa, ki se je dotikal tal.  Zategnimo verigo tudi na tem delu. Sedaj je čas, da jih preizkusimo z tesno vožnjo. Vozimo zelo počasi nekaj metrov, nakar izstopimo iz avto in preverimo ali je vse pričvrščeno. Ko se ustavimo jih spet zategnimo, saj se je njihov položaj spremenil med vožnjo. Sedaj smo pripravljeni na cesto, kjer vozimo zmerno in počasi.

Kaj so prednosti uporabe snežnih verig?

Ko je v igri nakupovanje avto opreme preko spleta ali kako drugače, moramo paziti na res vsako podrobnost. Tako je seveda tudi pri “ketnah”, kot jim pravimo po domače. Najbolj pomembna lastnost avtomobilskih verig je, da nam nudijo dodaten oprijem na cesti. Narejene so zato, da nam vozilo ohranja stabilnost na podlagah, kjer je debel led ali sneg. Navadna, nezaščitena guma, takši situaciji ne bi imela oprijema, s čimer bi izgubili nadzor nad vozilom.

Z nameščenimi avtomobilskimi verigami za sneg, lahko vozimo razmeroma hitro, vendar ne več kot 50 km/h, saj drugače lahko poškodujemo cestišče, verige ter avtomobil. Odvisno seveda od cestišča, količine snega, tipa verig, vozila in tudi zdrave pameti. Kot svetujejo strokovnjaki – prilagodite vožnjo razmeram na cesti.

Nikoli pa jih ne uporabljamo, če vozimo po suhi cesti, saj lahko poškodujemo kolesa in cesto, zato jih uporabljamo samo v specifičnih razmerah, kjer vožnja ne bi bila brez njih mogoča.

Pravilna velikost

Velikost avtomobilski verig za sneg je izredno pomembna. Imeti moramo dovolj prostora, da jih namestimo in, da se ne zaletavajo v blatnik in vzmetenje vozila. Če imamo premalo prostora, ne svetujemo, da jih namestimo.

Najlažje lahko za količino prostora preverimo, če z roko potegnemo po zgornjem delu gume. Tako bomo dobili občutek, koliko prostora je še prostega in ali je verige varno uporabljati.

V  gume je danes obuto vsako vozilo, saj so le-te sestavni del varne in udobne vožnje. Preberi več …

Cerada za avto. Kako zaščititi avto, ki je parkiran na prostem? Kakovostna cerada za avto je pravi odgovor na to! Preberi več …

Članki iz iste kategorije: