Na streho svojega vozila lahko namestite najrazličnejše vrste tovora, na primer smuči, kovček, kolesa. Ves omenjeni tovor se na ta del avtomobila lahko namesti precej preprosto. Pri tem pa vam lahko v največji možni meri pomagajo kakovostno izbrani strešni nosilci za avto. Slednji morajo biti trdno pritrjeni na površino, tako da med vožnjo ne morejo zdrseti s strehe.

Nosilci za vozilo morajo torej biti trdno pritrjeni ter fiksirani na strehi. S tem se ne nazadnje izognete tudi izgubi natovorjenih predmetov pa tudi morebitnim poškodbam prevoznega sredstva.

Karakteristike nosilcev za streho avtomobila

Avtomobilski strešni nosilci so izdelani iz štirih delov: nosilec, držalo, prečna palica in dodatki. Prvi del, torej nosilec, je dejansko pritrjen na avtomobil. Tovrstni del je povsem specifičen ter je odvisen zlasti od modela, znamke pa tudi letnice proizvodnje avta. Tipi nosilcev za avto se med seboj razlikujejo tudi po tem, ali gre za snemljivo ali pa za fiksno konstrukcijo.

Strešni nosilci in strešni kovček
Na strešne nosilce lahko namestimo strešni kovček

Držalo nosilca povezuje torej nosilec in prečne palice. Te potekajo prečno po avto strehi in koristijo kot površina za pritrjevanje tovora. Ko je strešna konstrukcija na vozilo primerno nameščena, lahko nanjo dodate še najrazličnejše dodatke.

Kakšna naj bo teža tovora na strehi vozila

Pri nameščanju na streho ima zagotovo ključno vlogo tudi sama teža tovora. Streha vozila se lahko pri preveliki obremenitvi celo udre. Prevelika neposredna usmerjenost večje teže torej zlahka poškoduje streho. Veste pa, da je popravilo večje udrtine na avtu kar precej velik strošek.

YouTube video
Strešni nosilci Nordrive

Ključno je, da je teža strešnega tovora enakomerno porazdeljena po površini. Na takšen način so strešni nosilci povsem enakomerno obremenjeni in ni strahu, da bi prišlo do udrtja.

Različni modeli avto strešnih nosilcev

Pred nakupom je treba nujno temeljito preučiti pritrditev konstrukcije na samo površino strehe vozila. Razmisliti je treba zlasti o teži tovora pa tudi o samem pritrjevanju na strešne nosilce.

Na voljo so avto strešni nosilci s snemljivo ali s fiksno konstrukcijo. Nosilci za streho vozila pa se med seboj ločijo tudi po tem, da imajo nekateri prečne palice dvignjene. Slednje se pritrdijo vzdolž tovarniško ustvarjenih nosilcev. Na voljo so tudi modeli, ki se lahko namestijo na obeh straneh prevoznega sredstva.

Članki iz iste kategorije: