Zadnje nekaj led so LED luči za avto vedno bolj popularne. Lahko jih opazimo v mnogih osebnih in industrijskih vozilih. Še nedolgo nazaj so bile LED žarnice zelo drage, vendar je z izboljšanjem procesov izdelave skozi čas padla cena. Tako lahko opazimo, da dandanes več kot 80% vseh vozil uporablja omenjene luči. Tako se ne uporabljajo več samo za žaromete, ampak tudi za notranje, zavorne ter druge luči. Obstaja veliko razlogov, zakaj so LED luči tako popularne. Večinoma je temu tako, saj posodobijo izgled vozila in znižajo porabo električne energije.

LED luči za avto so praktične

Zaradi različnih velikosti, ki so na voljo, lahko proizvajalci vozil uporabijo LED luči za avto za vsako potrebo po osvetlitvi. Tako jih lahko najdemo v sovoznikovem predalčniku, prtljažniku ter drugje po kabini.

LED luči vsebujejo svoj hladilni sistem
H7 LED luči za avto

Izredna prednost je v tem, da se luči ne segrevajo in porabijo zelo malo električne energije. Temu je tako, saj imajo izredno učinkovitost. To jim omogoča, da pretvorijo večino električne energije v svetlobo. 

Napredna tehnologija osvetljevanja

Klasični halogenski žarometi delujejo tako, da segrejejo nitko do točke, kjer prične žareti. HID tehnologija pa segreje plin v sami žarnici s pomočjo elektrike, da proizvede svetlobo. Oba načina osvetljevanja sta učinkovita, vendar dandanes že malo zastarela. LED je veliko novejša in bolj učinkovita tehnologija, ki ima mnogo nižjo porabo od halogenskih in HID žarnic.

LUD luči za avto delujejo tako, da ustvarijo svetlobo z električnim nabojem med dvema polprevodnikoma. Tako se atomi pričnejo premikati drug proti drugemu in se ob tem združujejo. Med tem procesom prihaja do sprostitve energije, ki pa se spremeni v svetlobo. Ker je omenjen proces izredno učinkovit, se približno 90% vse sproščene energije spremeni v svetlobo, 10% pa se izgubi s segrevanjem. Tako je električni sistem v vozilu manj obremenjen, saj:

  • Se komponente manj segrevajo
  • Je poraba električne energije veliko nižja
  • Ustvarimo manj pritiska na akumulator, alternator in druge komponente

Daljša življenjska doba luči

Klasične luči za avtomobil imajo dokaj kratko življenjsko dobo. Temu je večinoma tako, saj se močno grejejo med delovanjem. LED luči za avto pa poleg nizkega ustvarjanja odvečne toplote vsebujejo svoj hladilni sistem. Tako lahko vedno delujejo pri optimalni temperaturi, brez da bi katera od komponent luči bila preobremenjena. To tudi omogoča, da imajo LED luči življenjsko dobo od 5 do 10 let in več.

YouTube video
Navodila za H7 LED luči za avto

Na spletni strani www.silux-auto.it lahko zasledimo luči od znanih proizvajalcev za vse vrste vozil. Poleg tega pa imajo v ponudbi mnogo dodatne opreme, kot so avtoelektrika, razsvetljava, karoserija, za osebna in druga vozila.

Članki iz iste kategorije: