Za zaščito spletnih podatkov lahko poskrbimo na različne načine. Enega izmed možnih načinov predstavljajo tudi SSL certifikati, katerih naloga je šifriranje podatkov na poti med strežnikom in spletnimi obiskovalci. Njihova namestitev je zelo uporabna, pravzaprav kar nujna, na spletnih trgovinah, saj tam prihaja do prenosa zasebnih in drugih občutljivih podatkov, ki nikakor ne smejo končati v napačnih rokah. Vsaj ne v takšni obliki, da bi jih tretja oseba lahko prebrala. In prav za to poskrbi SSL certifikat – četudi občutljive podatke na njihovi poti nekdo prestreže, jih nikakor ne more prebrati, saj so šifrirani, dešifrira pa jih lahko le tisti, ki ima za to ustrezen ključ. To pa je zgolj spletna trgovina oz. obiskovalec, ki je na spletnem mestu oddal svoje podatke.ssl
Vsi SSL certifikati niso enaki. Poznamo različne vrste varnostnih certifikatov, razlikujemo pa jih tudi glede na izdajatelja. Na tem mestu je potrebno poudariti, da SSL certifikat lahko izda praktično kdorkoli, pa vendar se »ponarejen« certifikat da hitro opaziti. Varnostne izjeme za SSL certifikate, izdane s strani verodostojnih izdajateljev (npr. GeoTrust ali Comodo), so že predhodno shranjene v vse najbolj uporabljene spletne brskalnike. To pomeni, da takšna spletna mesta lahko obiščemo, brez da bi morali potrditi izjemo za obisk. Če torej neka oseba ali nepreverjena organizacija izda SSL certifikat in ga namesti na spletno stran, mi pa to spletno stran obiščemo, se nam najprej prikaže okence, ki omogoča potrditev varnostne izjeme. Opozarjamo vas, da se v takšnem primeru prepričajte, kdo je izdal certifikat in presodite, če je obisk spletnega mesta zares varen.
Zapisali smo, da obstajajo različne vrste varnostnih certifikatov. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše.
Najbolj poznan in tudi najcenejši je SSL certifikat za domensko verifikacijo, ki omogoča varno povezavo za eno domeno oz. za eno spletno stran. Za ta certifikat se lahko odloči fizična ali pravna oseba.
Za podjetja in organizacije se priporoča namestitev SSL certifikata za poslovno verifikacijo. Če se podjetje zanj odloči, mora ob naročilu priložiti tudi dokumentacijo, s katero potrdi svojo verodostojnost.
Eden izmed bolj priljubljenih varnostnih certifikatov je tudi SSL certifikat za razširjeno verifikacijo, ki zagotavlja zelo visok standard varnosti uporabe spletnega mesta. Njegova značilnost je dobro viden zelen okvirček na levi strani URL naslova, ki obiskovalcem še dodatno daje vedeti, da je uporaba spletne strani varna.
Med nekoliko dražje, a zelo uporabne, spada tako imenovani wildcard SSL certifikat. Njegova posebnost je, da ne poskrbi za šifriranje podatkov zgolj na izbranem nivoju domene, kot to velja za certifikat za domensko verifikacijo, temveč tudi na vseh poddomenah.
https://www.youtube.com/watch?v=70ZoIsjdxzY

Članki iz iste kategorije: