Razvoj računalniške in informacijske tehnologije je spremenil skoraj vsak del naših življenj. Dandanes je postalo nekaj povsem običajnega, da poslujemo preko spleta z mnogimi različnimi podjetji in posamezniki. Je pa tudi res, da so nepridipravi vedno na preži za občutljivimi informacijami, ki se pretakajo preko spletnih strani številnih podjetij in njihovih strank. Pri preprečevanju kraje uporabniških gesel, elektronskih naslovov, spletnih plačilnih kartic ipd. nam pomaga SSL certifikat, ki naredi komunikacijo med strežnikom in njegovimi obiskovalci nevidno oziroma neuporabno za hekerje. Uporablja ga vedno več poslovnih in osebnih spletnih strani, saj zagotavlja veliko višji nivo varnosti.

SSL certifikat poveže domeno in fizični naslov podjetja

Velik del namena uporabe SSL certifikata je overitev naše domene. To stori tako, da poveže ime naše spletne strani oziroma domeno s fizičnim naslovom podjetja. Tako ni možnosti, da bi nekdo naredil kopijo določene spletne strani in zavedel njene zveste stranke ter jih tako prevaral. Takim napadom pravimo tudi phishing napadi, kjer hekerji uporabijo dobro ime in zaupanje določenega podjetja, da ukradejo podatke veliki množici njihovih strank.

Velik del namena uporabe SSL certifikata je overitev naše domene. To stori tako, da poveže ime naše spletne strani oziroma domeno s fizičnim naslovom podjetja.

Poleg naslova spletne strani, ko se aktivira SSL certifikat, bo prikazana zelena ključavnica. To pomeni, da je sama stran overjena. Vsi podatki med obiskovalci in strežnikom pa so zašifrirani, kar jih naredi neuporabne za tatove.

SSL certifikat je zahtevan za uporabo določenih plačilnih sredstev

Zadnja leta so se pravila uporabe plačilnih kartic na spletu spremenila. Do tega je prispevalo dejstvo, da je bilo možno opaziti vedno več prevar in kraj podatkov. Tako je dandanes SSL certifikat nujno potreben za uporabo določenih plačilnih sredstev za nakup artiklov in storitev. 

Podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo preko spleta morajo nujno aktivirat SSL certifikat, da omogočijo svojim strankam čim več možnosti nakupa. Obenem pa se tako tudi poveča zaupanje strank, kar se odraža v višjem prometu in novimi poslovnimi priložnostmi.

Veliki spletni brskalniki ne zaupajo spletnim stranem brez certifikata SSL

Spletne strani brez SSL certifikata so vedno uvrščene nižje v iskalnih rezultatih. Spletni brskalniki pa tudi izdajo opozorilo uporabniku, ko se želi povezati na eno izmed omenjenih strani. Opozorilo se glasi, da stran mogoče ni varna, ter da so vse informacije morda vidne hekerjem. To prestraši veliko ljudi, če se povežejo na spletno trgovino. Strani, ki uporabljajo SSL certifikat, pa brskalniki ne označijo kot nevarno. 

YouTube video

Ko se aktivira SSL certifikat, se protokol povezave na spletno stran iz HTTP spremeni v HTTPS – S označuje, da uporabljamo močno šifriranje podatkov, ki preprečuje krajo in prisluškovanje s strani hekerjev.

Članki iz iste kategorije: