Bolj splošno povedano, spletno gostovanje je zakup strežnika, ki gosti našo spletno stran. Gostovanje spletne strani omogoča, da se uporabniki računalniških naprav s celega sveta povežejo na našo spletno stran in dostopajo do vsebin, ki so gor shranjene. Taka storitev zahteva hitre strežnike, ki hranijo vse naše informacije, ki jih želimo deliti s svetom. Te strežniki se lahko nahajajo kjerkoli na svetu in omogočajo povezovanje in dostop do naše spletne strani vsem uporabnikom, ki lahko dostopajo do spleta.

Kako vse skupaj deluje?

Gostovanje spletne strani je storitev, ki jo potrebuje vsaka spletna stran, da deluje pravilno. Z gostovanjem se ukvarjajo podjetja, ki v zakup dajejo svoje strežnike in tehnologije uporabnikom (lahko posameznikom ali podjetjem). Ko smo kupili domeno in gostovanje spletne strani, bo na voljo celemu svetu, da jo vidi. Tako lahko nekdo, ki vpiše v iskalnik našo domeno dostopa do spletne strani, ki smo jo vzpostavili neglede na to kje se nahaja.

Različne vrste za različni namen

Gostovanje spletne strani je malo bolj zapleteno, ko pogledamo podrobneje. Pravzaprav je tako tudi z izdelavo spletne strani in trgovine. Marsikdo si misli, da to lahko naredi celo sam ali naroči delo sodelavcu v podjetju. V resnici izdelava spletnih trgovin ali predstavitvenih strani ni prav preprosta.

Poznamo več vrst gostovanja, ki se razlikuje glede na potrebe uporabnika. Ko se odločamo za gostovanje spletne strani je dobro imeti načrt kaj se bo stran sama razvijala. Če bomo imeli samo blog potrebujemo drugačno gostovanje, kot pa če bomo imeli prodajo na veliko. Lahko se vprašamo po naslednjih smernicah:

  • V katero smer se bomo razvijali?
  • Kakšni so naši cilji s spletno stranjo?
  • Kako hitro se bomo širili?

Prostor, hitrost in še več

Ko si razdelamo vprašanja nam bo bolje jasno kakšno gostovanje spletne strani potrebujemo. Če bo naš posel se hitro širil in bomo potrebovali veliko prostora potrebujemo svoj strežnik. Temu se reče tudi namensko gostovanje in je dražje, kot pa če si delimo strežnik z drugimi lastniki spletnih strani (deljeno gostovanje).

YouTube video

Seveda je pomembno, da si pogledamo, kakšne storitve še nudi izbran ponudnik spletnega gostovanja. Kako je poskrbljeno za varnost in kje so strežniki locirani so dve izmed top vprašanj, kar se moramo vprašati, če želimo gostovanje spletne strani.

Članki iz iste kategorije: