Domena in spletno gostovanje sta temelja, na katerih lahko postavimo spletno stran. Brez domene in brez zakupljenega prostora na strežniku spletno stran sicer lahko imamo, npr. na brezplačnem prostoru – na poddomeni ene izmed platform za postavitev strani, a takšna rešitev niti približno ni profesionalna. In če želimo postaviti resno spletno stran, na kateri bo temeljil posel, si kaj takšnega enostavno ne smemo privoščiti. Registrirati moramo domeno in zakupiti spletno gostovanje, drugače pač ne gre.
Domeno lahko registriramo kjerkoli, pri domačem ali tujem ponudniku. Tu kakšne bistvene razlike ne bo, seveda z izjemo možnosti registracije .si domene zgolj v Sloveniji. No, domačo .si domeno lahko registriramo tudi na Hrvaškem ali kje drugje, vendar bo cena precej višja, kot če se za registracijo domene odločimo pri slovenskem ponudniku.

hosting-slovenija

Kar pa se tiče spletnega gostovanja, je zgodba povsem drugačna. Prostor na strežniku lahko zakupimo tako doma kot v tujini, predvsem od samega projekta pa je odvisno, za katero možnost se bomo odločili. Če si želimo spletne strani v slovenščini, je vsekakor bolje zakupiti strežnik v Sloveniji, saj bodo posledično dostopni časi obiskovalcev do spletne strani nižji. S tem bo poskrbljeno za boljšo uporabniško izkušnjo, kar se bo odražalo tako v večji prodaji oz. večjem številu povpraševanj kot tudi v večji vidnosti v spletnem iskalniku Google. Slednji namreč vse več da na dobro uporabniško izkušnjo, ki jo zazna prek daljšega povprečnega časa uporabnika na strani ter nižji zapustni stopnji.

Enako velja pri zakupu strežnika v tujini. Če s spletnim mestom želimo doseči prebivalce ZDA, strežnika ne zakupimo v Sloveniji, saj to še zdaleč ne bo optimalno. V tem primeru se bo naša stran obiskovalcem nalagala zelo dolgo, vsekakor pa dlje, kot če bi strežnik zakupili nekje znotraj ZDA. Geografsko gledano bi bilo gostovanje najbolje zakupiti nekje v sredini ZDA, npr. v Misuriju, Kansasu, Nebraski ali Koloradu.

In če želimo s spletno stranjo doseči prebivalce Nemčije? Moramo strežnik nujno zakupiti v Nemčiji ali je Slovenija dovolj blizu, da bodo dostopni časi povsem zadovoljivi, če strežnik zakupimo kar pri nas? O tem je bilo na spletu že veliko razprav, testi pa kažejo na to, da v primeru kakovostnega strežnika in zmogljive povezave s svetovnim spletom bistvene razlike ni. Verjetno bo res bolje, da spletno gostovanje zakupimo pri domačem ponudniku, saj nam bo s tem mnogo bolj dostopna tehnična podpora, ki je pri takšni storitvi, kot je gostovanje spletnih strani, vsekakor izredno pomembna.

Preberite si še kako poteka izdelava Magento modulov.

Članki iz iste kategorije: