Si že več mesecev ali let obljubljate, da boste tudi sami imeli spletno stran? Morda blog, na katerem boste zapisovali svoje misli, predstavljali kuharske recepte ali objavljali prispevke z izletov in potovanj? Ste si zadali cilj, da v letu 2016 postavite spletno stran, na kateri bo predstavljeno vaše podjetje? Imate morda namen ustvariti kar spletno trgovino?
Potem ste verjetno že kje zasledili, da bo potrebno opraviti registracijo domene. Če torej že kar na začetku odgovorimo na vprašanje iz naslova prispevka: »Da, po vsej verjetnosti boste potrebovali domeno.« domena
Registracija domene sicer ni nujna, saj obstaja kar nekaj spletnih strani, ki omogočajo postavitev spletnega mesta na njihovi poddomeni. Ena izmed takšnih strani je na primer weebly.com. Če bi torej na njihovi poddomeni želeli postaviti svojo stran, bi URL naslov izgledal nekako takole: mojastran.weebly.com. Zapis »mojastran« predstavlja poddomeno, katere ime lahko določite po lastni želji – seveda le, če je ta še vedno prosta.
Postavitev spletnega mesta na poddomeni ni najboljša ideja, še posebej v primeru, da želite postaviti spletno stran za vaš posel. Zakaj?
1. Ker spletni naslov niti približno ne bo izgledal profesionalno.
2. Ker ne boste mogli uporabljati e-pošte.
3. Ker boste omejeni z izbiro grafičnih predlog.
4. Ker boste morda omejeni s prostorom ali številom podstrani.
5. Ker ne boste imeli dostopa do datotek in podatkovnih baz.
6. Ker ne boste imeli dostopa do varnostnih kopij.
7. Ker se ob nedelovanju strani ne boste imeli na koga obrniti.
8. Ker lahko spletna stran nekega dne preneha obstajati.
9. Ker se na vaši strani lahko prikazujejo neželeni oglasi.
10. Ker v spletnih iskalnikih (npr. v Googlu) ne boste dobro vidni.

različne domene
Če ste se odločili za novo spletno stran, vam nedvomno priporočamo, da se odločite za registracijo domene, kateri boste lahko sami določili ime ter izbrali tudi primerno domensko končnico – npr. domensko končnico .si za spletno stran v slovenskem jeziku. Ne le, da bo vse skupaj izgledalo mnogo bolj profesionalno in verodostojno, uporabljali boste lahko e-pošto, po želji boste imeli povsem unikatno stran, namestili si boste lahko poljuben sistem za urejanje vsebin (npr. WordPress), imeli boste dostop do varnostnih kopij in nasploh dobro kontrolo nad celotno spletno stranjo. Prav tako boste mnogo lažje dosegli, da bo vaša stran dobro pozicionirana v iskalniku Google.
Strošek domene je zanemarljiv, dobrih 10 € na leto, zato prav zares nimate kaj za razmišljati. Registrirajte domeno, saj boste v nasprotnem primeru prej ali slej obžalovali svojo odločitev.

https://www.youtube.com/watch?v=wJYmFCCi-CA

Članki iz iste kategorije: