Bi radi imeli svojo spletno stran? Ena prvih stvari, za katero morate poskrbeti, je registracija domene, torej registracija »naslova« strani.

Kaj se skriva v domeni?

Registracija domene zahteva, da izberete kar nekaj stvari. Najprej se morate odločiti, ali bo imel naslov vaše strani predpono www (world wide web), saj ta danes ni več potrebna. V nadaljevanju se morate odločiti za glavni del domene, torej tisto besedo ali kombinacijo besed oziroma črk in številk, ki bodo pričale o vsebini strani. Nazadnje pa pride na vrsto še izbira spletne končnice.

Registracija domene

Glavni del domene je najbolje uskladiti z dejavnostjo ali imenom blagovne znamke, ki jo bo spletna stran predstavljala. Pri blagovnih znamkah večinoma ni težav, saj so te registrirane in zaščitene. Kadar blagovna znamka sama po sebi ni uveljavljena oziroma nimate namena delati na njeni prepoznavnosti, pa je včasih bolje, da ji dodamo še dejavnost ali uporabimo kar zgolj dejavnost ali kakšno ikono te dejavnosti samo. Potrebujete primer? Prodaja-avtomobilov.si lepo priča o vašem delu, lahko pa se odločite tudi za avtomobili-novak.si. Če bi zapisali samo novak.si, to ne bi povedalo kaj veliko, pa četudi je ime vašega podjetja enostavno Novak d.o.o..

Pravzaprav … S tem smo prišli do največje težave, ki jo prinaša registracija domen (domenca.com). Večina takšnih preprostih domen je že uporabljena. Prodaja-avtomobilov.si je namreč domena, ki si jo je gotovo zaželel vsak prodajalec avtomobilov.

Preidimo na tretji del: domensko končnico. Registracija domene, ki je načeloma precej poceni, ima nekaj variacij – Sloveniji namenjene strani s slovenskim jezikom običajno registriramo s končnico .si, lahko pa se odločimo tudi za druge končnice, tudi mednarodne, ki so običajno dražje.

YouTube video

Kako hitra je registracija domene?

Ko se odločite glede tega, kakšen »naslov« želite, je registracija domene tako rekoč ekspresna, saj gre za povsem enostaven postopek, ki vam ga niti ni potrebno urejati samim, temveč lahko zanj poskrbi tudi podjetje, ki bo poleg registracije domene poskrbelo tudi za izdelavo spletne strani in morda tudi za njeno gostovanje. Splet je pač sodobna tehnologija, kjer ne sme biti zapletov in kjer je ključna hitrost, zato je takšna tudi registracija domene. Sicer pa se lahko na registrarja za Slovenijo vedno obrnete tudi sami – še posebej, če registracija domene ni potrebna za spletno stran, temveč bi radi na svojo domeno zgolj prestavili na primer zasebni spletni dnevnik.

Članki iz iste kategorije: