si domena

Pred leti je bilo za podjetja zelo pomembno, da so bila prisotna na spletu. No, tudi danes to še vedno velja, vendar se je potrebno zavedati, da zgolj prisotnost še zdaleč ni zadosti. Podjetje mora biti na spletu tudi vidno, kar je v veliki meri pogojeno z vidnostjo v spletnem iskalniku Google, spletnim oglaševanjem ter aktivnostjo na področju socialnih omrežij.Tudi spletna prisotnost v kombinaciji z vidnostjo še ne bo dovolj. Če vaša spletna stran pri obiskovalcih ne bo vzbujala zaupanja, jo bodo kaj hitro zapustili. Z nekakovostno izdelano spletno trgovino lahko na bajne zaslužke kar pozabite. Zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na uspešnost, pa predstavlja tudi domena. Da je potrebno izbrati ustrezno ime, vam verjetno ni potrebno posebej razlagati, zato se v današnjem članku raje posvetimo izbiri domenske končnice.

Kdaj se odločiti za .SI domeno?

Domeno .SI nedvomno dobro poznate. Večina spletnih strani v slovenskem jeziku je postavljenih na domeni .SI. Je odločitev za domačo nacionalno domeno pravilna? Je morda bolje biti drzen in se odločiti za katero izmed novejših domen, na primer .xyz? Brez pomislekov lahko zapišemo, da je izbira domenske končnice .SI za spletne projekte, namenjene domači ciljni publiki, prava izbira. Predvsem zato, ker so uporabniki interneta nanjo navajeni in se prav nič ne bojijo klikniti na povezavo, katere domena se konča z zapisom .SI.

Če bi radi izvedeli več o domeni .SI – o njeni zgodovini, statistiki, omejitvah pri registraciji ipd., si preberite prispevek o .SI domeni na registracijadomen.pw. V nekaterih primerih se je smiselno odločiti tudi za katero izmed tematskih končnic. Pa si poglejmo primer. Denimo, da si lastite fitnes, na internetu pa bi se radi predstavili z novo spletno stranjo. Kmalu ugotovite, da je .SI domena z imenom, ki bi ga radi registrirali, že zasedena.

Nič zato, obstaja tudi domenska končnica .FIT, ki bi se k vaši dejavnosti podala naravnost odlično. Brez skrbi, Google je ne bo tretiral nič drugače kot domeno .SI, tako da boste s pravim pristopom lahko osvojili vidne pozicije v iskalniku. Seveda morate računati na nekoliko daljši rok, saj na pozicije vpliva tudi starost domene.
Takšnih primerov je še kar nekaj. Razmislite torej, katera izmed tematskih končnic bi ustrezala vaši dejavnosti, in pretehtajte, ali bi bilo smiselno registrirati takšno domeno.

YouTube video

Kdaj pa domena .SI ne pride v poštev?

Če boste vklopili zdrav razum, boste odgovor našli tudi sami. V kolikor se imate namen lotiti spletnega projekta v tujem jeziku, domena .SI zagotovo ne bo primerna. V takšnem primeru registrirajte domeno .NET, lahko pa tudi nacionalno domeno, ki pripada izbrani državi (npr. domeno .IT, če se podajate na italijanski trg). Prednost domen .COM in .NET je tudi v tem, da lahko nanju postavite večjezično spletno stran. Če ciljate zgolj na države Evropske unije, pa se vam ponuja tudi domenska končnica .EU.

Članki iz iste kategorije: