Prenosni računalniki so postali pomemben del korporativnega sveta in gospodinjstev. Uporabljamo jih prav povsod, saj so za naše delo, izobraževanje in tudi zabavo zelo pomembni. V preteklih letih so prenosni računalniki prešli iz obsežnih in težkih do tankih in lahkih.

Toda tudi pri vseh nadgradnjah moči, velikosti in zmogljivosti pomnilnika se težave še vedno pojavljajo, nekatere sicer redko, druge pa pogosteje. Nekatere težave lahko z nekaj znanja rešimo sami, pri bolj kompleksnih zapletih pa potrebujemo pomoč, ki nam jo nudi profesionalen servis prenosnikov. Oglejmo si dve najpogostejši težavi na prenosnih računalnikih, kjer ponujamo tudi rešitve za nastale težave.

Glasen ventilator in segrevanje prenosnega računalnika

Prenosne računalnike prenašamo okoli, zato s tem posredno povzročimo omejevanje dovoda zraka, kateri mora priti do ventilatorja. Prenašanje računalnikov omogoča tudi veliko možnosti, da prek ventilatorskega portala vnesemo prah in ostale delce v notranji hladilni sistem.

Rešitev je v tem, da prenosne računalnike uporabljamo na trdih in ravnih površinah, pri tem pa se izogibajmo postavljanju na mehke površine, katere blokirajo prehod zraka. Lahko omejimo tudi število programov, katere istočasno uporabljamo in tako ventilator ne bo preobremenjen. Če se prenosni računalnik še vedno pregreva in izklaplja, tedaj ga bomo morali peljati na specializiran servis prenosnikov.

Baterija v prenosnem računalniku ne traja dolgo

Ena od najboljših lastnosti prenosnega računalnika je ta, da nam računalnika ni potrebno konstantno napajati z električnim tokom. Uporaba tehnologije je tako brezžična, kar nam omogoča enostavnejše delo. Pa vendar se lahko pojavi težava, kjer baterija ne zdrži dolgo in moramo zato prenosni računalnik večkrat napajati, kot bi bilo sicer potrebno.

YouTube video

Najprej preverimo vse priključke kabla za pomnilnik in se pri tem prepričamo, da so tesno povezani. Nato popolnoma izpraznimo baterijo in jo kasneje napolnimo tako, da pustimo prenosni računalnik vklopljen, dokler se sam ne izklopi. Pri težavah z baterijo je pomembno, da pri tem popolnoma odvedemo energijo iz baterije in jo poskusimo znova napolniti, ko v računalniku ne potekajo nobeni procesi. Če nam s tem postopkom še vedno ne uspe, moramo zamenjati celotno baterijo ali pa razmisliti o profesionalnem servisu prenosnikov.

Članki iz iste kategorije: