Planet zemlja se neprestano spreminja. Lahko bi rekli, da živimo na dinamičnem in raznolikem planetu, ki ima svojevrstno osebnost. Zato je tudi smiselno pričakovati, da bo vreme vsako leto malenkost drugačno. Nekatere leta so hladnejša, druga bolj vroča. Morda pa jih tudi spremljajo poplave, močni vetrovi, visok nivo vlažnost in drugi naravni pojavi. Neglede na čas v katerem se znajdemo, se lahko vedno zanesemo na natančne računalniške modele prihajajočega vremena. Z visoko zagotovostjo je mogoče predvideti padavine, dnevne temperature in druge lastnosti določenega geografskega območja na katerem živimo.

Posamezna vremenska napoved je zelo zanesljiva

Stara ljudstva že od nekdaj napovedujejo obnašanje vremena z različnimi tehnikami. Z opazovanjem premikanja oblakov je mogoče predvideti, kaj prinašajo prihodnje ure, dnevi ali celo tedni. Že ob koncu 19. stoletja so bile postavljane zelo napredne vremenske postaje po svetu, ki so z različnimi inštrumenti in opazovanjem izdajale vremenske napovedi za pomembne potrebe trgovcev, vojaške namene in podobno. Niso pa vedno mogli z zanesljivostjo predvideti hitrih sprememb v poletnem času ali različnih pojavov, kot so močni vetrovi in viharji. 

vremenska napoved z vrhunsko natančnostjo
Natančni računalniki in meteorološka tehnologija zbira najboljše in najobsežnejše vremenske podatke za zagotavljanje vremenske napovedi z vrhunsko natančnostjo. Vremenska napoved je natančno določena za vsako lokacijo in sega časovno dlje naprej.

Dandanes pa natančni računalniški modeli lahko zelo natančno izračunajo kaj so bo zgodilo v prihodnjih dneh, mesecih ali pa tudi letih. Seveda ni nikoli mogoče s 100% natančnostjo zagotoviti obnašanje vremena. Mogoče pa ga je predvideti do te mere, da se izognemo neurjem, vročini in drugim ekstremnim naravnim pojavom.

Vremenska napoved je odvisna od številnih parametrov

Zmožnost napovedi prihajajočega vremena je še vedno odvisna od opazovanja. Tudi napredni računalniški modeli potrebujejo številne podatke oziroma parametre, da naredijo pravilne izračune.

YouTube video
Interaktivna radarska slika padavin za Slovenijo zgrajena na Google zemljevidu. S pomočjo radarske animacije si lahko ogledate jakost in smer padavin.

Z modernimi orodji je potrebno izmeriti temperaturo, pritisk, moč vetra in nivo vlage – brez teh podatkov ni mogoče predvideti kaj lahko pričakujemo od vremena.

Članki iz iste kategorije: