Izbira poročnega fotografa je ključna odločitev, saj so poročne fotografije trajen spomin na skrbno načrtovan dan. Priporočljivo je, da začneta iskati poročnega fotografa dovolj zgodaj, saj je na voljo veliko ponudnikov, a se izbor splača natančno preučiti. Odločitev za izkušenega profesionalca vama lahko prihrani stres in razočaranje.

Dobri poročni fotografi so pogosto zasedeni. Foto: Vanessa Tivadar Photography

Začnita z ogledovanjem del različnih poročnih fotografov ter se pozanimajta o njihovih izkušnjah. Po izboru potencialnih kandidatov jima pošljita povpraševanje in se s tistimi, ki vaju prepričajo, dodatno srečajta. Pogovorita se o podrobnostih, prelistajta poročne knjige in preverita, s katerim fotografom se najbolje ujameta. Ker bo fotograf ves čas z vama na dan poroke, je ključnega pomena, da se ob njem počutita sproščeno in mu zaupata.

Preglejta portfolie in spoznajta fotografa

Mnogi se pred fotoaparatom ne počutijo sproščeno. Kako premagati morebitno zadrego? Odlična priložnost za premagovanje zadrege pred fotoaparatom je predporočno fotografiranje. S tem se vzpostavi stik s fotografom, spozna se njegov način dela, hkrati pa je to odlična priprava na fotografiranje poroke. Pari, ki se odločijo za predporočno fotografiranje, so na dan poroke po mojih izkušnjah veliko bolj sproščeni pred objektivom.

Podpis pogodbe – korak k varnosti in zanesljivosti

Podpis pogodbe ne sme predstavljati zaskrbljujoče obveznosti. Vsak fotograf ima svoje pogoje poslovanja in priprava pogodbe je standardni postopek za dokončno rezervacijo termina. Pogodba zagotavlja varnost in potrjuje, da imata zanesljivega ter odgovornega fotografa, ki bo sledil slovenskemu zakonu. S podpisom pogodbe se zagotovi, da bodo vse storitve, ki jih fotograf nudi, izpeljane v skladu z dogovorjenimi pogoji.

Usklajujte želje in pričakovanja

Ker sta najela profesionalca, izdelava seznama fotografij ni potrebna. Ključno pa je, da skupaj uskladita svoje želje in pričakovanja glede fotografij. Pripravita urnik poroke ter se skupaj sprehodita po lokacijah, pregledata kotičke za fotografiranje in že predhodno razvijeta idejo o poteku poročnega dneva. Izkušen fotograf bo znal predvideti svetlobne razmere na lokacijah ter vam nudil nasvete glede tega.

Postprodukcija fotografij

Postprodukcija fotografij vključuje obdelavo posnetkov, ki jih večina fotografov ne pošlje v neobdelani obliki. Ta proces približa neobdelane fotografije temu, kar je fotograf videl in začutil v določenem trenutku. Čas postprodukcije je odvisen od posameznika, vendar je povprečen čas dostave fotografij 3-4 tedne po poroki. Fotografi potrebujejo čas in navdih za to zamudno delo. Veliko fotografov bo brez težav poslalo nekaj obdelanih fotografij takoj po poroki, da se lažje počakate na preostale.

YouTube video

Cena fotografa več kot le številka na računu

Cena fotografije odraža vrednost, ki jo določi fotograf, in vključuje več kot zgolj znesek na računu. Višje cene fotografije so upravičene z višjimi stroški, ki vplivajo na kvaliteto izvedbe in končni izdelek. To vključuje boljšo opremo, več časa za poroko, prednost kakovosti pred kvantiteto ter leta izkušenj v poročni fotografiji. Cena ni le fotografiranje porok, ampak tudi priprave, postprodukcijo, amortizacijo opreme, stroške promocije in druge podjetniške izdatke. Ne prihranite na stroških, ki bi vam lahko vzeli lepe spomine.

Članki iz iste kategorije: