Okolica z zdravimi, bujnimi rastlinami, skladen ter urejen vrt obogatijo in polepšajo prav vsak dom ali kateri koli drug objekt. Vsekakor pa izbira primernih rastlin, izdelava vrta, vzdrževanje in redno urejanje okolice hiše zahteva znanje, fizični napor in čas. Pri takšnem delu vam zato lahko pomagajo strokovnjaki – s svetovanjem in načrtovanjem, izvedbo posameznih zasaditev.

Pri izbiri primernih vrst je na primer treba upoštevati lego vrta, razgibanost terena, prst, okolico in ne nazadnje tudi svoje želje. A vse skupaj se prične z dobrim načrtovanjem.

Polaganje travne ruše ali strojna setev trave

Pri urejanju okolice hiše ima zelenica posebno mesto. Ta je namreč ena od najbolj vidnih in uporabnih delov okrasnega vrta. Na vrt je treba postaviti dovolj trpežno in gosto zelenico. Na voljo sta dve možnosti: setev trave ali ozelenitev s polaganjem travne ruše.

Urejanje okolice hiše - zelenica
Urejanje okolice hiše zajema tudi urejaje zelenice

Hiter učinek enakomerne ozelenitve okrasnega vrta lahko dosežete z izbiro travne ruše. Setev trave pa je primernejša za ozelenitev večjih površin. Z različnimi travnimi mešanicami se obenem lahko lažje prilagajate različnim rastnim pogojem. S strojno setvijo trave lahko dosežete povsem enakomerno razporeditev količine travnih semen, učinkovito utrditev terena ter zadelavo semen.

Urejanje vrta

Urejanje okolice hiše vključuje številne dejavnosti na vrtu. Potrebno je redno in natančno obrezovanje grmov in dreves, striženje žive meje, prezračevanje trave, gnojenje, zatiranje plevela, zaščita pred škodljivci in boleznimi, dopolnilna setev trave, polaganje travne ruše, zasaditev teras in balkonov, presajanje in vzdrževanje notranjih rastlin.

YouTube video
Video: Ambienti TV Show – Vrt / Sodražica

Nasveti za učinkovito vzdrževanje in nego zelenice

Košnja, gnojenje, zalivanje, zračenje, peskanje in dosejevanje trave so ključni dejavniki za lepo zelenico. Košnja vsekakor sodi med najpomembnejša dela za ohranjanje lepe trate. Samo z redno košnjo lahko dosežemo nove poganjke in ustrezno gostoto trave. Travo je treba kositi s kosilnice z dobro nabrušenimi rezili.

Za učinkovito urejanje okolice hiše oziroma zelenice ima pomembno vlogo tudi gnojenje. Gnojilo je treba čim bolj enakomerno razporediti po površini. Pri tem je lahko v odlično pomoč trosilnik za gnojenje. Paziti je treba tudi na pravilno izbiro gnojil. Nepravilno izbrana gnojila lahko povzročajo upočasnjeno rast trave ter zmanjšajo odpornost na bolezni. Z gnojenjem se lahko prične že v marcu ali aprilu.

Članki iz iste kategorije: