Maca je dvoletna rastlina, ki izvira iz Južne Amerike. Njeni podzemni gomolji vsebujejo minerale, vitamine, maščobne kisline ter več kot 20 aminokislin. Njeni gomolji so lahko različnih barv, najpogosteje so črni.

Na trgu vam je na voljo maca v prahu ali pa v obliki tekočine ali kapsul. Ne glede na to, za katero obliko se boste odločili, se vam maco vsekakor splača vključiti v vsakodnevno prehrano.

Maca za več energije in uravnovešenje hormonov

Že po nekaj dnevih uživanja lahko opazite koristne učinke mace. Nekateri ljudje uživanje opisujejo kot pitje kave brez kofeina. Utrujenost kmalu po užitju popusti. Lahko rečemo, da je energijski učinek mace v primerjavi s kavo veliko bolj enakomeren, dolgotrajen ter uravnotežen.

Maca vpliva na delovanje nadledvične žleze in tako poskrbi za učinkovito uravnavanje nihanja krvnega sladkorja. Energija se zato ob uživanju sprošča še dolgo časa, zato je odlična podpora tudi za različne športne aktivnosti. Maca v prahu vsebuje tudi veliko takšnih aminokislin, ki uravnavajo hormone znotraj našega telesa. Ob uživanju mace se zato lahko počutimo veliko bolj umirjene.

Maca
Že po nekaj dnevih uživanja lahko opazite koristne učinke mace.

Maca odlično poskrbi za dober dnevni vir hranil

Z vsakodnevnim uživanjem mace poskrbite za pridobitev vitaminov B1, B2, C in E. Telo odlično preskrbite tudi s kalcijem, kalijem, železom, bakrom, selenom ter cinkom. To pa še zdaleč ni vse. Maca vsebuje tudi linolenično, lavrično, palmično, oleično in sterično aminokilsino. Bogata je tudi s fitohranili.

YouTube video

Če maco uporabljate kot del polnovredne prehrane, s tem zagotovo dobro poskrbite za svoje zdravje in zaščito pred boleznimi.

Macino antioksidativno delovanje

Maca v prahu, tekočini ali kapsulah poskrbi tudi odpravljanje slabokrvnosti, kronične utrujenosti, preprečuje osteoporozo, odpravlja menstrualne težave, blaži simptome menopavze, krepi imunski sistem.

V osnovi je torej maca gomolj, a jo je v prehrano še najlaže dodajati kar v obliki 100 % prahu. Uživati jo je treba pričeti v manjših dozah – 1 jušna žlica. Postopoma se doza lahko povečuje dnevno – na 2 do 3 jušne žlice. Te je treba dobro porazdeliti preko dneva.

Maca v prahu se vedno pripravlja na sobni temperaturi. Če jo segrevamo, se njena hranljivost lahko precej zmanjša. Najbolje jo je dodajati v smutije, kosmiče, pudinge, sokove, beljakovinske šejke.

Članki iz iste kategorije: