Ženski menstrualni cikel je eden izmed najbolj znanih naravnih sprememb v človeškem telesu. Zgodi se enkrat mesečno in je dokaj zapleten proces. Najbolj kritično obdobje med menstruacijo pa je ovulacija. Takrat jajčnikov folikel oziroma jajčniki sprostijo jajčece. Samemu jajčecu tudi pravimo jajčna celica ali ženska gameta. Ta pa nato potuje do maternice. Med tem časom ga lahko oplodi moška sperma. Zato je pomembno, da vsaka ženska pozna svoj menstruacijski cikel in čas ovulacije.

Koliko časa traja ovulacija?

Normalen čas ovulacijskega obdobja je dokaj majhen. Traja približno 24 ur enkrat vsak mesec. Ko je jajčece sproščeno s strani jajčnikov, ima jajčece življenjsko dobo od 12 do 24 ur. To je idealni čas za oploditev. Če do oploditve ne pride, potem se bo jajčece z maternično steno izločilo iz telesa. To lahko opazimo kot kri, ki se sprosti iz danke.

Čeprav ima ovulacija omejen čas trajanja, je ženska plodna več dni skupaj. Tako je zmotno mišljenje, da je možnost zanositve samo en dan v mesecu. Moška sperma lahko v ženskem telesu preživi tudi do 5 dni. Tako plodno okno traja približno od 5 do 6 dni, ter konca samega dneva ovulacije.

Simptomi ovulacije

Vse hormonske spremembe se odražajo v telesnih spremembah. Z ovulacijo ni nič drugače. Nekatere ženske lahko opazijo simptome, druge pa sploh ne. Najbolj opazni simptomi pa so:

Spremembe v maternični tekočini

Ovulacijo lahko prepoznamo po izcedku maternične tekočine. V večini primerov ima podoben izgled kot jajčni beljak. Njena struktura pa je lahko mokra, raztegljiva ali prosojna.

Spremembe temperature telesa

Spremembe telesne temperature se lahko opazijo v telesu zaradi mnogih razlogov. Večinoma dvigne temperaturo fizična aktivnost, bolezni ipd. Enako pa lahko storijo hormonske spremembe. Ženske z visoko telesno temperaturo v času menstruacije kmalu ovulirajo. Lahko pa se tudi zgodi, da se temperature telesa dvigne dva do tri dni po plodnem obdobju.

YouTube video

Faze ovulacije

Izračun plodnih dni je veliko bolj preprost, kot se morda sprva zdi. Ključ je v tem, da ženska pozna svojo menstruacijsko obdobje. Menstruacija je cikličen postopek, ki se zgodi enkrat mesečno. Obdobja si sledijo takole:

Folikularna faza

To je prva faza menstruacije. Tukaj jajčece dozori in se sprosti približno 14. dan v menstrualnem ciklu. To je tudi čas ovulacije.

Lutealna faza

Po ovulaciji pa pride do lutealne faze. Če ženska zanosi v tem obdobju, se njeno telo prične spreminjati. Hormoni pa poskrbijo, da se obloge maternice ne sprostijo čez danko v menstruacijskem obdobju. To lahko opazimo po neprisotnosti mesečnega krvavenja.

Večinoma je najboljši čas za zanositev približno na sredini menstruacijskega obdobja. 

Odlična prehranska dopolnila za bolj uspešno plodnost lahko zasledimo na spletni strani www.vitanoval.com. Na spletni strani lahko naročimo produkte za izboljšanje plodnosti za ženske in moške. 

Članki iz iste kategorije: