Predmenstrualne težave bolj obvladljive

Napetost v prsih, napihnjenost in glavobol pestijo pred menstruacijo in med ovulacijo veliko žensk v rodnem obdobju. Švedski strokovnjaki so prepričani, da bodo take težave manj izrazite ali bodo celo izzvenele z uživanjem vitaminov skupine B, predvsem B6. A pozor! Količina tega vitamina naj ne preseže 100 mg na dan. V telo ga vnesite predvsem z naravnimi viri, to pa so polnozrnati izdelki, razni oreški in pisana zelenjava.

Trud za zakon ni zaman

Ženske si po ločitvi nasplošno opomorejo počasneje kot moški. In vendar si tiste, ki ostanejo samske, sčasoma znajo urediti življenje, da so zadovoljne tako kot poročene. Moški pa samskost prenašajo slabo, zavidajo poročenim in so v povprečju slabše razpoloženi. Je prepričana, da se je za uspešen zakon vedno vredno potruditi, saj tako moški kot ženske priznavajo, da ima skupno življenje veliko prednosti.

Kot so pokazale njene raziskave, so čustveno in intelektualno najbolj trdni ljudje, ki živijo v dolgotrajni zvezi, še s prvim partnerjem. Seveda nikakor ne misli, da je treba vztrajati v zakonu, v katerem sta mož ali žena – ali pa oba – nesrečna in trpita. Toda manjša nesoglasja zaradi različnih navad in načina razmišljanja je po njenem mogoče odpraviti z obojestranskim razumevanjem in popuščanjem.

Nizkodozne preiskave so lahko tvegane

Znano je, da visokodozne rentgenske preiskave slabo vplivajo na razvijajoče se možgane. Zdravniki so upravičeno trdili, da lahko pri otrocih povzročijo celo mentalno zaostalost. S sodelavci raziskoval, kako škodljive so preiskave ali terapije z nizkodoznimi aparati. K sodelovanju so povabili tri tisoč osemnajst- in devetnajstletnikov. Vsi so bili še pred osemnajstim mesecem starosti obsevani zaradi zdravljenja kožne spremembe, imenovane hemangiom.

Razdelili so jih v štiri skupine. V prvo so uvrstili tiste, ki so prejeli najnižjo dozo, manj kot 20 mGy, v zadnji pa so bili tisti, ki so bili obsevani z več kot 250 mGy. Bolj obsevani so v šoli dosegali slabše rezultate in so se težje učili. Slabše so se odrezali tudi pri testiranju logičnega razmišljanja. Hall je prepričan, da zato nekatere rentgenske preiskave ne bi smele biti del običajnega postopka. Njihove prednosti bi morali pri vsakem posamezniku pretehtati glede na tveganje, ki ga prinašajo.

Članki iz iste kategorije: