Vaje za trebuh so prava izbira v boju proti odvečnim kilogramom, ki se radi nabirajo prav na trebuhu. Drugače žal ne bo šlo, zato se splača čim prej pozabiti na razne čudežne diete in drage pripomočke, ki obljubljajo neverjetne rezultate brez truda – edina pot do čudovite postave je zahtevna, polna dela in odrekanja. Na srečo pa je možno na ta način doseči tudi vrhunske rezultate, ki upravičijo ves trud skozi leta. Ne glede na to, ali bi radi zgolj izgubili nekaj kilogramov ali pa izklesali svojo sanjsko postavo, so nekatere vaje za trebuh prava izbira za začetek.

Vaje za trebuh so pravzaprav dokaj enostavne s tega vidika, da ne terjajo intenzivne fizične aktivnosti. Večinoma gre za vadbo na mestu, čeprav se trebušne mišice krepijo tudi pri mnogih intenzivnih športnih aktivnostih. Nekatere vaje so zelo primerne tudi za začetnike in tiste, ki imajo visoko telesno težo, ki ne dopušča velikih obremenitev pri gibanju.

Trebušnjaki

Gotovo pri vajah za trebušne mišice takoj pridejo na misel trebušnjaki. Čez trebušnjake je možno povedati marsikaj, kar s pridom izkoriščajo prodajalci raznih napravic in čudežnih receptov za izklesane trebušne mišice – posledično kroži veliko lažnih informacij, ki marsikoga odvrnejo od tega, da bi se lotil redne vadbe s trebušnjaki.

V resnici pa morajo vaje raven za trebuh gotovo vključevati tudi trebušnjake, če želimo priti do izklesanih trebušnih mišic. Za samo izgubljanje kilogramov to ni nujno, čeprav tudi v tem primeru trebušne mišice koristijo, saj se okrepljene prej pokažejo izpod maščobne obloge. Trebušnjaki krepijo različne mišične skupine, najbolj pa se osredotočajo na trebušne mišice, ki jih na druge načine težko krepimo. Alternativ zato ni veliko, torej se splača izvedbi trebušnjakov posvetiti dovolj pozornosti, predvsem poskrbimo za pravilno tehniko in redno izvajanje.

Včasih se trebušnjakom očita, da povzročajo bolečine v hrbtu in kvarijo hrbtenico. Seveda ni pametno pretiravati, kajti to res lahko vodi v zdravstvene težave in bolečine, a osnovne vaje za trebuh lahko brez skrbi izvajamo redno, ne da bi se morali bati takšnih posledic. Tudi trebušnjaki ne bodo škodili, če jih naredimo nekaj deset na dan, če seveda pazimo na pravo tehniko.

Druge vaje za trebuh

Trebuha se lahko lotimo tudi z drugimi vajami, ki so posebej primerne za osnovno vadbo in izgubljanje kilogramov. Lahko gre za vadbo, ki je sorodna jogi, nekatere vaje je možno izvajati celo v stoječem položaju brez potrebe po intenzivni vadbi. Ker trebušne mišice pomagajo pri upravljanju spodnjih okončin, lahko veliko vaj opravljamo s pomočjo naravne obtežitve, ki jo ponujajo noge.

Pomembno je, da vadimo redno in pravilno. Vaje za raven trebuh naj ne bodo preveč intenzivne, predvsem v začetku ne, saj so trebušne mišice precej občutljive na preobremenitev. Ob redni in pravilni vadbi se bodo rezultati hitro pokazali!

Članki iz iste kategorije: