Ovulacija je pravzaprav faza v menstrualnem ciklusu, ko se iz jajčnikov sprosti zrelo jajčece, ki potuje po jajcevodu, kjer se ob morebitnem spolnem odnosu združi s semeni iz sperme in tako postane jajčece oplojeno. Temu pravimo tudi uspešna zanositev. Če ženska želi zanositi,  je pri tem pomembno, da natančno meri, spremlja ter opravi natančno določitev plodnih dni. V tem času, običajno enkrat mesečno, se prične faza ovulacije, ki ustvari pogoje za oploditev in zanositev. 

Težave z neplodnostjo so povezane z ovulacijo, saj, če ženska nima ovulacije, tedaj tudi ne more zanositi. Razlogov za izostanek ovulacije je mnogo, med drugim ginekologi večji del pripisujejo hormonskim neravnovesjem, slabi prehrani, oksidativnemu stresu, prekomerni ali prenizki telesni teži ter biološkim sposobnostim oploditve, ki jih prinašajo slabše možnosti za zanositev po 30 letu starosti. Ker plodni dnevi predstavljajo najbistvenejši predpogoj za oploditev, je pomembno, da ženska skuša z ustreznimi načini izboljšati svojo plodnost. 

Obogatena prehrana in prehranska dopolnila za nastanek ovulacije 

Zdravje in zorenje jajčec med ovulacijo, ki jo določajo plodni dnevi, je odvisno tudi od zdravih prehranjevalnih navad. Potrebnih je veliko hranil, da se jajčece iz jajčnikov lahko sprosti in potuje naprej po jajcevodu. Za ta proces rasti in potovanja jajčec je odgovorna posebna žleza, ki izloča hormon progesteron. Ženske lahko to žlezo spodbudijo k uspešnejšemu delovanju tako, da začno uživati raznovrstno hrano in naravna prehranska dopolnila za izboljšanje plodnosti. 

YouTube video

Za ravnovesje spolnih hormonov, plodnost in posledično ovulacijo, ki vodi v uspešno zanositev, ženske potrebujejo dovolj beljakovin, zdravih maščob in določenih hranil, katere lahko pridobijo tudi z rednim uživanjem prehranskih dopolnil. Naravna prehranska dopolnila Fertility+ v kapsulah tako vsebujejo tudi:

  • vitamin A, C in D 
  • selen 
  • L-karnitin
  • L-arginin
  • naravni izvleček korenine Mace

Cink in folna kislina za povečanje možnosti zanositve 

Nizke ravni folne kisline lahko povzročijo težave s plodnostjo, zato je folna kislina pred nosečnostjo pomembna, saj pomaga povečati hitrost in zanesljivost ovulacije. Prav tako folna kislina izboljšuje zorenje in kakovost jajčec ter skrbi za pravilen razvoj placente. Folna kislina pomaga ohranjati zdravo raven progesterona, najbolj pomembnega spolnega hormona za nastanek ovulacije. 

Pomanjkanje cinka lahko negativno vpliva na zgodnje faze razvoja jajčec, saj pomanjkanje tega mikrohranila zmanjša sposobnost jajčnih celic, da se razdelijo in oplodijo. Ker je cink pomemben mineral za zdrav razvoj jajčec, je pri tem smiselno, da ženska za povečanje možnosti zanositve redno jemlje naravna prehranska dopolnila Fertility+, ki imajo visoko vsebnost cinka. Ker imajo plodni dnevi z ovulacijo ključen pomen pri možnostih oploditve, tedaj lahko ženska za izboljšanje plodnosti jemlje takšna prehranska dopolnila s sestavinami, ki pozitivno vplivajo na razvoj in kakovost jajčec in jajčnih celic ter njihovo sposobnost preživetja. 

Članki iz iste kategorije: