Avtomobilske luči omogočajo varno vožnjo; svetloba zagotavlja preglednost, obenem pa smo zaradi prižganih luči vidni ostalim udeležencem v prometu. Svetila so torej ključna za samo vožnjo, obenem pa omogočajo vožnjo tudi ponoči in v zahtevnejših vremenskih situacijah. 

Nemalokrat se zgodi, da pride do okvar avtomobilski luči oziroma žarnic. Takrat je nujno, da poskrbimo za ustrezno delovanje svetil našega vozila. Avtomobilske luči, avtomobilski žarometi, smerniki, pozicijske luči, meglenke in ostala svetila imajo zelo pomembno vlogo, zato je njihovo delovanje potrebno večkrat preveriti. Obstaja več vrst luči, vse pogostejša pa je uporaba tudi LED luči za avto.

Vrste avtomobilskih luči

Redno preverjanje delovanja avtomobilskih luči je izredno pomembno. To, da mora imeti vozilo delujoče avtomobilske luči, je tudi zakonsko predpisano. Ob morebitni okvari se je potrebno obrniti na ustrezen servis oziroma avtomehanično delavnico. Ko govorimo o svetilih, lahko omenimo žaromete, zadnje luči, smernike, meglenke, pozicijske luči in druga svetila, ki skrbijo za ustrezno osvetlitev vozila ter obenem vidljivost cestišča. 

YouTube video
Kako delujejo meglenke: Kako uporabljati avtomobilske meglenke in kdaj jih ne uporabljati?

Avtomobilski žarometi osvetljujejo cestišče pred vozilom – so torej ključni za vožnjo po temi oziroma v zahtevnejših vremenskih pogojih. Zakonsko je predpisano, da jih je potrebno uporabljati 24 ur na dan, ne le ponoči, zato žarnice pogostokrat tudi pregorijo. Za menjavo največkrat poskrbimo kar sami oziroma se obrnemo na znanca, ki je vešč menjave avtomobilskih žarnic. V kolikor se odločamo za menjavo celega avtomobilskega žarometa, pa se je potrebno obrniti na ustreznega strokovnjaka. 

Avtomobilske luči in LED svetila

LED luči za avto oziroma LED žarnice so vse bolj pogosto nadomestilo klasičnih halogenskih žarnic.

namestitev LED luči za avto
Če se odločimo za namestitev LED luči za avto, lahko pobrskamo kar po spletu in izbiramo med bogato ponudbo.

Porabijo namreč manj električne energije ter zagotavljajo boljšo svetilnost oziroma močnejšo svetlobo.

Članki iz iste kategorije: