Tudi sami imate verjetno v avtu različne naprave, ki dobro poskrbijo za to, da je vaša vožnja udobnejša in prijetnejša. Z njimi si lahko popestrite dolge ure vožnje, ki jih preživljate na cesti. Na misel nam pridejo tudi naprave, ki jim rečemo avtomobilske antene. Če želimo, da bo takšna avto naprava delovala povsem brezhibno, boste morali seveda kupiti kakovostno, ki bo zlahka poskrbela za sprejem radijskih valov tudi na območju, kjer je signal nekoliko bolj šibek.

Sicer pa so avtomobilske antene praviloma nameščene na strehi vozila. Služijo namreč zelo specifičnemu namenu. Za nakup nove antene za avto pa se kupci pogosto odločajo zaradi poškodbe prejšnje ali pa se na primer želijo nekoliko poigrati s samim videzom svojega jeklenega konjička.

Spoznajte različne vrste anten za avtomobile

Praviloma je avto antena tovarniško že nameščena na vozilu, ker torej služi zelo specifični zadevi. Nekaterim pa, kot smo omenili, takšen del za avto predstavlja tudi estetski modni dodatek.

avtomobilske antene za sprejemanje radijskih signalov, GPS, mobilni sprejem, omogočanje povezave Bluetooth
Avtomobilske antene so bistvenega pomena za sprejemanje radijskih signalov, omogočanje navigacije GPS, izboljšanje mobilnega sprejema, omogočanje povezave Bluetooth in podporo drugim brezžičnim funkcijam v sodobnih vozilih.

Na trgu so na voljo različne avtomobilske antene. Izbirate lahko med teleskopskimi, žičnimi, palčkastimi in integriranimi. Slednje so vgrajene direktno v vozilo. Prav tako si lahko omislite anteno, ki je v obliki hrbtne plavuti morskega psa ali pa v obliki šahovnice. Omenjeni avto anteni na vozilu lahko izgledata izjemno privlačno.

Pomembni dejavniki pri izbiri avto antene

Ko se boste znašli pred nakupom avto antene, pomislite na pomembne dejavnike, ki ne nazadnje vplivajo tudi na njeno življenjsko dobo. Preverite, katero vrsto si želite in kakšna je kakovost sprejema signala. Prav tako preverite, kako se namesti. Ne nazadnje ima pomembno vlogo tudi estetika avtomobilske antene.

V osnovi so antene za avto namenjene sprejemu AM in FM radijskega signala. Na voljo pa so tudi antene za sprejem GPS signala, mobilnih omrežij pa tudi drugih brezžičnih komunikacij. Zavedati se je treba, da imajo nekatere med njimi višjo zanesljivost in da omogočajo boljši radijski signal.

YouTube video
9 najboljših AM/FM avtomobilskih anten

Pred končno izbiro antene za svoje vozilo pa še temeljito razmislite, kje in kako bo nameščena. Način nameščanja ima namreč bolj pomembno vlogo, kot si morda predstavljate. Ne smete pozabiti preveriti, ali ima izbrana antena za avto združljivost s trenutno namestitvijo. Pomislite na njeno uporabo v avtopralnici in na podobnih lokacijah.

Članki iz iste kategorije: