Najverjetneje si prav noben voznik avtomobila ne zmore prestavljati varne vožnje brez uporabe ogledal. Pri tem pa ni ključno samo to, da ima prevozno sredstvo ogledala, temveč tudi to, da so ta povsem nepoškodovana in seveda primerno kakovostna. Samo pravilno nastavljena ogledala za avto lahko zagotovijo dovolj širok pregled okolice vozila. Z njimi lahko povsem nemoteno zaznavamo vozila, ki so za nami, pa tudi tista vzporedno z nami. Seveda dobro zaznavamo še vse druge udeležence v prometu.

Stranska avtomobilska ogledala je na primer treba nastaviti tako, da lahko vidite v tretjini tudi svoje vozilo. Ostali del pa je namenjen pogledu dogajanje za vozilom. Le na takšen način se lahko učinkovito opazijo prav vse ovire pa tudi vsi udeleženci v prometu.

Menjava ogled za vozilo

Čeprav menjavo ogledala za avto precej raje zaupamo strokovnjakom, pa takšno delo ne nazadnje lahko opravimo kar sami doma. Najprej je treba staro avto zrcalo primerno odstraniti iz ohišja. Odstraniti je treba prav vse delce, ki se morda še nekoliko držijo same površine. Če so sledi lepila še vedno vidne, jih lahko učinkovito odstranite kar s pomočjo kakovostnega brusnega papirja. Novo ogledalo pa mora biti dovolj trdno nameščeno na površino. Če se premika, ga je treba še dodatno fiksirati, in sicer s silikonskim lepilom.

Ogledala za avto
Ogledala za avto morajo biti pravilno nameščena

Če pa je poškodovano tudi ohišje in ne samo steklo, je zadeva nekoliko drugačna. V tem primeru je za menjavo ogledala za avto potrebno obiskati pooblaščenega serviserja. Ta bo lahko namestil novo ogrodje ter novo steklo. V prometu pa se boste takoj počutili veliko bolj varno, prav tako boste lahko zaznali prav vse, kar se dogaja okoli vas.

Za novejša vozila pa so značilna električno nastavljiva ogledala. Ta se lahko preprosto nameščajo brez dodatnih težav tudi v času parkiranja in med vožnjo. Med parkiranjem je najbolje, da je desno ogledalo nameščeno nekoliko nižje od levega. S tem lahko dobro vidite tudi pločnike, robnike in še vse druge morebitne cestne ovire. Električnih zrcal za avto se praviloma ne menja doma, ampak je treba obiskati serviserja.

Nakup avtomobilskih zrcal

Dandanes skoraj vse avto dele, med njimi so tudi ogledala za avto, lahko kupite tudi v spletnih prodajalnah. Prednost spletnega nakupa je ne nazadnje tudi v precej dostopnejši ceni.

YouTube video
Kako pravilno nastaviti stranska ogledala za avto

Članki iz iste kategorije: