Izbira kosilnice zagotovo ni najbolj preprosta naloga. Na trgu je več kot dovolj izbire, glede na potrebe pa je treba izbrati najprimernejšo napravo za košnjo. Med drugim so na voljo tudi vretenaste kosilnice. Zanje se zanimajo zlasti zahtevni uporabniki, ki želijo svojo zelenico imeti urejeno na prvovrsten način. Takšna vrsta strojev za košnjo se namreč ponaša z izjemnimi prednostmi.

Za vretenaste kosilnice je značilno, da ima trava po košnji z njimi povsem raven rez. Odrezani deli trave ne rumenijo, trava je precej bolj odporna na bolezni in je lepša tudi na pogled. Košnja z vretenasto kosilnico je kar do trikrat hitrejša v primerjavi z rotacijsko kosilnico. Stroški uporabe pa so do dvakrat manjši. Ena od največjih prednosti takšne kosilnice je tudi to, da je možnost košnje višje trave in košnja bližje robovom v primerjavi z drugimi vrstami naprav za košenje travnatih površin. Končni rezultat je površina, ki deluje kot na primer nogometno igrišče.

Pri taki kosilnici je možnost košnje višje trave.

Ročna vretenasta kosilnica je primernejša za uporabo na manjših vrtovih

Na sploh so ročne vretenaste kosilnice idealna izbira za manjše površine, na primer za manjša dvorišča ali pa za blokovske atrije. S tem ko se potiska takšna kosilnica, se premikajo tudi rezila, ki kosijo travo. 

Ročna kosilnica je praviloma tiha, praktična, ne nazadnje tudi cenovno zelo ugodna izbira. Ne zahteva namreč posebnega vzdrževanja, goriva in elektrike. Zasnovane so tako, da njihovo potiskanje od uporabnika ne zahteva prav velike sile oziroma napora. Kljub omenjenemu pa so primerne tudi za velike trave in zaključna dela.

Še druge vrste kosilnic

Poleg vretenaste vrtne kosilnice lahko v specializiranih prodajalnah izbirate še med nešteto drugimi napravami za košnjo. Na voljo je električna, bencinska, ne nazadnje tudi robotska kosilnica.

YouTube video

Posebna kategorija kosilnic so tudi kosilnice na zračni blazini. Za razliko od drugih vrst te nimajo koles. Med delovanjem lebdijo na zračni blazini, ki jo ustvarjajo ventilatorske lopatice. Posledično je naprava lahko precej bolj okretna ter preprosta za premikanje okrog dreves in gredic. Za seboj ne pušča sledi, zato je videz pokošene travnate površine še toliko lepši. Ustrezna je zlasti za ravne površine z nekoliko nižjo travo. Zaradi lebdenja je namreč slabše vodljiva na strmem terenu.

Mulčenje je vračanje organskega materiala, npr. ostankov pokošene trave, nazaj v tla, da jih preskrbi s hranilnimi snovmi. Mulčer se lahko uporablja na skoraj vsakem vrtu, kmetovalcem pa pomaga prihraniti čas in denar.

Članki iz iste kategorije: