Za košenje velikih travnikov, nogometnih in golf igrišč ter drugih velikih površin je primerna visoko zmogljiva kosilnica z veliko močjo. Po možnosti taka, na katero se lahko usedete oziroma jo pritrdite na traktor. V primeru, da se odločite za ročno kosilnico, pa mora imeti ta ne le čim bolj močan motor, ampak mora biti tudi čim lažja, ergonomično oblikovana in lepo vodljiva. Tako bo košnja postala veliko manj naporna, če ne že pravi užitek.

Olajšajte si košnjo!

Zmogljiva kosilnica precej poenostavi košnjo, ki je brez kakovostne opreme lahko na večjih površinah ali neravnemu terenu zelo naporna. V ta namen se je dobro opremiti s primerno kosilnico, pri čemer pa je včasih težko vedeti, katera kosilnica bi bila za naše potrebe najboljša. Prav zato je treba biti nakupu pozoren na tehnične specifikacije in lastnosti posameznega modela, prav tako pa vam bo pri izbiri pomagal pričujoči članek.

Kosilnica

Rotacijska ali vretenasta kosilnica?

Kakšna kosilnica bi bila najboljša za nas, je odvisno od namena uporabe, terena in še marsikaterega drugega dejavnika. Pred nakupom pa je dobro vedeti, da se rotacijska kosilnica razlikuje od vretenaste po tem, da deluje drugače. Rezila na njej se namreč nenehno vrtijo z veliko hitrostjo, zaradi česar je takšna kosilnica tudi dobila svoje ime. Takšna kosilnica omogoča tudi zelo učinkovito mulčenje, ki poskrbi za gnojenje trate.

YouTube video

Po drugi strani pa vretenasta kosilnica deluje malo drugače. Nekateri jo imenujejo tudi cilindrska kosilnica, saj je eden od njenih ključnih delov tudi cilinder, na katerega so pritrjena rezila za košnjo trave. Takšna kosilnica omogoča zelo precizen rez trate, zato se recimo pogosto uporablja na golf igriščih ter še marsikje drugje, kjer je pomemben tudi videz trave. Če želite lepo trato, potem je vretenasta kosilnica prava izbira za vas!

Priključki za košenje s traktorjem

Ena od praktičnih možnosti za tiste, ki imajo traktor, je tudi uporaba priključka za košenje na njem. Takšen priključek je cenovno bolj ugoden kot nakup sedežne kosilnice, zato se v primeru, da ste lastniki traktorja njegov nakup s tega vidika veliko bolj splača. Z njim lahko hitro pokosite večje površine, saj je takšen priključek opremljen z lastnim motorjem. Poleg tega pa vam traktorski priključek običajno ne omogoča le zelo učinkovite košnje, ampak ima tudi druge dodatne funkcije, kot so zarezovanje ali vertikuliranje.

Članki iz iste kategorije: