indijski ginseng

Ašvaganda je indijsko zelišče, ki se uporablja v starodavni in tradicionalni indijski vedi – ajurvedi. Imela naj bi številne pozitivne učinke, ki so znani že stoletja oziroma že kar tisočletja, zato je v Indiji zelo priljubljena, v zadnjem času pa postaja vedno bolj priljubljena tudi na zahodu, s tem pa tudi pri nas.

V kakšni obliki jemljemo ašvagando?

Ašvaganda je zelišče, ki se ga jemlje v kapsulah ali pa v prahu, ki ga zmešamo s tekočino ali ga dodamo kakšni jedi. Prah je popolnoma naraven in 100 % narejen samo iz zelišča, medtem ko so kapsulam dodane različne druge snovi, ki poskrbijo za njihovo obliko in obstojnost.

Sicer pa gre za rastlino, ki jo poznamo pod več različnimi imeni, kot so na primer indijski ginseng, indijski ženšen ali indijska zimska češnja. Kot pove že njeno ime, rastlina izvira iz Indije, kjer tudi raste in uspeva in kjer jo tudi pridelujejo. Njeno latinsko ime je Withania somnifera in ni v sorodu s kitajskim ginsengom, čeprav se zanjo uporablja tudi to poimenovanje – ne zaradi botanične podobnosti, temveč zaradi podobnosti v učinkovanju.

YouTube video

Tradicionalno se ta rastlina uporablja za krepitev telesa ter za vzpostavljanje ravnovesja v njem, zato velja za eno najpomembnejših zelišč v ajurvedi. V prehrani se uporablja korenina te rastline, ki se zmelje v prah. V Indiji verjamejo, da ta prah deluje skorajda čudežno in da ne pomaga le telesu, ampak tudi duhu – vplivala naj bi namreč tudi na razpoloženje, ki naj bi ga pomagala izboljšati, hkrati pa naj bi človeka umirila, zato bolje in bolj mirno spi ter se lažje spopada s stresnimi situacijami.

V Indiji iz prahu ašvagande pripravljajo tudi poseben krepčilen čaj, ki ga pripravimo podobno kot čaj iz katerega koli drugega zelišča – zavremo vodo in jo prelijemo čez žličko prahu iz zmlete korenine, nato pa počakamo 10 do 15 minut in spijemo.

Članki iz iste kategorije: