Pripadniki mlajših generacij, tako imenovani “milenijci”, pogosto zagovarjajo naraven način življenja, ki spodbuja organsko in zdravo prehranjevanje, po drugi strani pa priznavajo, da ne morejo brez sodobne tehnologije. Globalizaciji po eni strani nasprotujejo, po drugi imajo od nje koristi. Če pogledamo nekoliko širše, imajo prav. Hiter razvoj sveta v zadnjih nekaj desetletjih je prinesl mnogo slabega, a tudi mnogo dobrega, kar je za naravno življenje še kako koristno. Pri tem imamo v mislih predvsem živila, ki so eksotična in so bila še nedolgo nazaj v zahodnem svetu skoraj popolnoma neznana, danes pa vsi prisegamo nanje – to so superživila, ki jih zaradi njihovih neverjetnih učinkov sprejemamo z odprtimi rokami. Gotovo vsi poznamo korenino maca, semena čija in giji jagode, kajne? Se pa najdejo tudi takšna, pri katerih imamo težavo že z njihovim imenom, o njihovih učinkih pa si moramo še prebrati. Mednje sodi tudi ašvaganda, ki se že dolgo uporablja v ajurvedi.

Kaj je ašvaganda?

Ašvaganda oz. ashwagandha je trajnica, ki je zelena preko celega leta, pravimo pa ji tudi indijski ginseng ali zimska češnja. V Indiji velja med drugim za afrodiziak, saj naj bi povečevala spolno moč, vendar se uporablja še pogosteje v druge namene. Znana je po tem, da telo napolni z energijo in mu vrača vitalnost, zato se priporoča tistim, ki so zaradi sodobnega, hitrega življenjskega sloga, pogosto utrujeni – tudi kronično.
V ajurvedi se običajno uporabljajo rastline, ki veljajo za zdravilo za različne težave, in ašvaganda ni prav nič drugačna. Celovito poskrbi za telo in duha oziroma krepi tako telesno kot psihično počutje. Tako ženskam kot moškim lahko pomaga pri težavah s plodnostjo, preprečuje okužbe, odpravlja zaprtost, uravnava ščitnične hormone, pomaga dvigniti nivo železa v krvi. Prav tako si z njo lahko pomagamo pri artritisu. Na počutje deluje tudi tako, da krepi spomin in odpravlja demenco ter preprečuje druge nevrološke bolezni. Če ste pogosto pod stresom zaradi službe ali drugih skrbi, vam bo prehranski dodatek z ašvagando pomagal, da se znebite tesnobe in ste spet polni energije, prepričani sami vase in v svoje sposobnosti.

Ašvaganda/Ashwagandha

Kako se uživa ašvaganda?

Priskrbite si ašvagando v prahu, ki izvira iz ekološke pridelave, torej je kar najbolj naravna in ne vsebuje kemikalij. Prah si lahko vmešate v različne napitke, še bolje pa je, da ga dodate jedem, saj se v vodi nekoliko slabše topi. Kaj pa okus? Ne bomo lagali – ni najbolj prijeten in vedno pomaga, da ga prikrijete z okusom nečesa drugega. A saj veste, kaj pravijo: bolj kot je zdravilo grenko, bolj pomaga.

YouTube video

Članki iz iste kategorije: