Platišča potrebujejo dodatno zaščito pred zunanjimi dejavniki v obliki okrasnih pokrovov. Čeprav se nam včasih to zdi popolnoma nepotrebno, temu ni tako. Njihova primarna naloga je seveda estetsko izboljšanje videza vozila, vendar to ni edini razlog za nakup. Poleg estetike imajo namreč tudi praktično vlogo. Zaščitijo tako avtomobilske vijake, kot tudi platišča. Med vožnjo namreč velikokrat zadenemo robnik in druge ostre predmete. S pokrovi zaščitimo površino kolesa pred praskami, poškodbami in posledičnim rjavenjem.

Namen in uporaba

Okrasni pokrovi zaščitijo platišča pred udarci, praskami, umazanijo in drugimi poškodbami. Na gumo so pritrjeni enostavno in tesno že v nekaj korakih. Preprosto odstranite stare, očistite umazanijo, namestite nove in se odpeljite. Vozilu boste dodali pridih svežine in dobro vzdrževanega vozila. Obstajajo različne oblike, dimenzije in izvedbe.

Nekatere različice zaščitijo samo osrednji del gume, druge pa pokrijejo celo platišče, vključno z vijaki. V večini primerov so okrasni pokrovi različnih proizvajalcev povsem kompatibilni z vašimi gumami in omogočajo enostavno namestitev. V določenih primerih pa je obseg prevelik ali premajhen, kar privede do tega, da vam izdelek med vožnjo lahko odpade.

Izbira novih

Velikost izberite glede na dimenzijo gum. V primeru, da imate gume velike 14 col, so enako veliki tudi okrasni pokrovi platišč. Pri izgubi novih med vožnjo ne potrebujete originalnih nadomestkov za menjavo. Večina novih različic je narejenih iz odporne plastike in se pritrdi bodisi z jeklenimi vzmetni ali pa z žico za fiksiranje. Obe vrsti sta povsem primerni za uporabo, vendar moramo biti pri menjavi pozorni na pravilno namestitev. Slabo pritrjena zaščita lahko med vožnjo odpade in povzroči škodo na vašem ali drugem avtomobilu.

YouTube video

Podaljševanje življenjske dobe

Življenjsko dobo boste podaljšali na različne načine. Najprej se izogibajte ostrim predmetom, robnikom, udarnim jamam in podobno. V krožni promet se vključujte postopoma in ne sunkovito, saj lahko slabo pritrjena zaščita med vožnjo odpade. Pri prestavljanju izdelka dol in gor na gumo, pa bodite pozorni, da ne poškodujete zaponk za fiksiranje.

Članki iz iste kategorije: