Vsak avtomobil potrebuje malo dodatnega prestiža in varnosti, ki jih prinesejo pokrovi platišč. To je dodatna oprema, ki ni nujna, vendar ima številne prednosti. Naš avto je skoraj vedno pod zunanjimi vplivi elementov, ki ga lahko sčasoma poškodujejo. To je lahko veter, sonce, vlaga in tudi razni udarci. Tukaj imamo priložnost, da posežemo po prvem varnostnem pripomočku, ki so pokrovi platišč. Poglejmo si največje prednosti uporabe platišč za našega jeklenega konjička.

Prva obrambna črta

Kot smo prej omenili, so platišča ena izmed prvih stvari, ki jih lahko naredimo, da bo naš avto bolj varen. Poleg tega bo ta dodatna oprema izboljšala celovit izgled avta. Sama kolesa na našem avto so narejena iz aluminija ali drugih kovin, ki sicer sama po sebi izgledajo dobro. Problem je v tem, da sčasoma bodo razni naravni elementi nam spraskali barvo z koles in jim pokvarila izgled. Morda jih bomo morali peljati na ponovno barvanje ali celo kozmetično popravilo (brusanje ali kaj drugega).

Več kot samo dober izgled

Pokrovi platišč nam izboljšajo izgled avta, kot tudi varujejo kolesa in njegove nujne (notranje) sestavne dele, ki so:

  • Zavorni disk
    Narejen iz lito-železa in se hitro umaže ter lahko začne rjaveti. Če se nam to zgodi, bo potrebna zamenjava, ki ni zamudna, vendar je lahko dokaj neprijazna do naše denarnice.
  • Ležaj kolesa
    Občutljiv del vsakega avta, ki ga lahko voda poškoduje. Ležaj v kolesu skrbi, da se kolo gladko obrača. Če ga je potrebno zamenjati, je popravilo dokaj zamudno in drago.

YouTube video

Različni materiali

Pokrovi platišč so lahko narejeni iz aluminija, plastike ali jekla. Aluminij izgleda najboljše, saj doda avtu tisti dodani sijaj. Slabosti aluminijastih platišč so, da se hitro umažejo, težje očistijo in lažje poškodujejo. Priporočeni so priporočeni vsem tistim voznikom, ki se veliko vozijo po napornih cestah, saj so povečini narejena tako, da omogoča večji pretok zraka zavoram.
Pokrovi platišč narejeni iz jekla pa so vzdržljivi in jih tudi lažje očistimo kot aluminijasta. Železna platišča najbolj priporočamo voznikom, ki želijo soliden izgled za svoj avto.

Kje začnemo

Če nimamo pokrovov za platišča ali, če so poškodovana, je veliko voznikom najti zamenjavo težka naloga. Lahko pregledamo ponudbe na internetu in povprašamo pri lokalnem mehaniku. Če si vzamemo malo iniciative, bomo hitro našli rešitev za zamenjavo in nakup pokrovov platišč.

Članki iz iste kategorije: