O tem, kakšne pozitivne učinke imajo chia semena, si lahko preberete na različnih mestih, a modni trend niso postala zgolj zato, ker so super živilo, temveč tudi zato, ker se jih lahko v kulinariki uporablja na zanimive načine.chia semena

Uporaba v kulinariki

Chia semena imajo to posebno lastnost, da v stiku s tekočino, nabreknejo, zato je rezultat nekakšna gostljata zmes oz. puding, ki ga lahko postrežete kot sladico, pojeste za zajtrk ali uporabite na kakšen drug način.
Katero tekočino lahko uporabite?
– kravje mleko,
– kokosovo mleko,
– riževo mleko,
– mandljevo mleko,
– sojino mleko,
– sveže iztisnjen sok pomaranč,
– kakršen koli sadni sok,
– smoothie,
– sadni kompot …
Možnosti je ogromno, zato prepustite domišljiji prosto pot, saj lahko chia semena zmešate praktično s katero koli tekočino ali napitkom. Sama semena so nevtralnega okusa, zato bodo poskrbela za teksturo, za okus pa bo poskrbela sama tekočina ali napitek.

Kako lahko še uporabim chia semena?

Poleg različnih napitkov, ki jim lahko dodate ta zanimiva semena, da se iz tekočega stanja spremenijo v puding, lahko chia semena vmešate tudi skoraj kamor koli drugam. Lahko jih recimo uporabite v zmesi za kruh in tako zmanjšate količino moke v njem, poleg tega pa se uporabljajo tudi kot dodatek pri peki različnega peciva, mafinov, piškotov, kolačkov in tako dalje.
Lahko jih uporabljate v presni obliki ali pri kuhanju oziroma pečenju, kar pomeni, da je njihova uporaba zelo univerzalna. Pri tem je priporočljivo le, da jih vedno namočite v tekočini ter šele nato dodate jedi. Kakor koli jih boste že uporabili, pa vedeti, da s tem ne boste poskrbeli le za razburljivo kulinarično pustolovščino, saj se večini zdi okušanje pudinga, narejenega iz chie zelo zanimivo in nenavadno, temveč boste z uživanjem teh semen naredili tudi nekaj dobrega za svoje telo.
Chia namreč pospeši prebavo ter ima še druge pozitivne učinke na telo. Vsebujejo namreč maščobne kisline omega-3 ter antioksidante, hkrati pa je v semenih tudi kalij, kalcij in železo. Ta semena so zelo priljubljena tudi pri vegetarijancih in veganih, saj so dober vir beljakovin, iz istega razloga pa jih radi uporabljajo tudi športniki ter tisti, ki se prehranjujejo po paleo režimu. Slednji se namreč izogibajo ogljikovim hidratom, kar pomeni tudi izogibanje kruhu, pecivu in vsem izdelkom iz običajne moke. Namesto teh izdelkov si nekateri tako pripravljajo kruh in pecivo in chie. Morda poskusite tudi vi? Ali pa si naredite puding iz kokosovega mleka in banan oziroma drugega sadja ter mu dodajte se chia semena. Pa dober tek!

https://www.youtube.com/watch?v=AJQ6QBzBnWg

Članki iz iste kategorije: