Po uvedbi evra in vstopu Hrvaške v schengensko območje se je povečalo zanimanje tujih vlagateljev za nepremičnine Istra Hrvaška, še posebej za obmorska mesta, ki obetajo visok investicijski potencial. Poleg obalnih predelov je opaziti tudi rastoče zanimanje za nakup nepremičnin v notranjosti Istre, ki jo odlikuje ugodna infrastruktura, prijetno podnebje in bogata kulinarična ponudba.

Vaša sanjska hiša v Istri – naj vas navdihneta lepota in bogata zgodovina.

Rast cen nepremičnin na Hrvaškem

Cene nepremičnin na Hrvaškem so v letu 2022 zabeležile 14,8-odstotno rast, pri čemer so tujci opravili kar tretjino vseh nakupov. Največje zanimanje tujih vlagateljev je za stanovanja, vile, pisarne in prostore za logistično dejavnost. V primerjavi z letom 2021 so se cene novih stanovanj dvignile za 17,4 odstotka, cene starih stanovanj in hiš pa za 14,5 odstotka. Največji skok cen so zabeležili v Zagrebu, kjer so se stanovanja podražila za 17,9 odstotka.

Vpliv vstopa v schengensko območje in evra na cene nepremičnin

Uvedba evra in vstop Hrvaške v schengensko območje sta povzročila višanje cen nepremičnin na Hrvaškem, pri čemer je bil delež tujih kupcev 36 odstotkov. Cene nepremičnin so bile lani v povprečju višje za 30 odstotkov v Zagrebu in okoli 3,5 odstotka v Istri. Med najdražjimi območji so bile nepremičnine v okolici Rovinja, Poreča in Umaga, medtem ko so bile najcenejše v Pulju in notranjosti Istre kot so Brtonigla, Buje, Kaštel in podobno.

Vpliv beg kapitala na trg nepremičnin

V agencijah opažajo močno povpraševanje predvsem med tujci in Slovenci, ki svoje prihranke preusmerjajo iz bančnih računov v nepremičnine. Največ kupcev nepremičnin na Hrvaškem je Slovencev, predvsem v Istri, vendar pa je opazen tudi interes tujih vlagateljev iz Nemčije, Avstrije, Skandinavije, Ukrajine, Rusije, Češke in Slovaške.

YouTube video

Za lastno uporabo ali oddajanje

Večina že prodanih apartmajev je bila kupljena s strani posameznikov z lastnimi finančnimi sredstvi in večjim finančnim obsegom, ki jih uporabljajo bodisi za lastno uporabo bodisi kot investicijo. Med kupci apartmajev so tudi Slovenci, večinoma starejši od 50 let, in nakup je namenjen predvsem lastni uporabi, kar omogoča hiter pobeg na obalo, tudi v zimskih mesecih. Opazijo pa tudi, da se veliko kupcev zanima za uporabo apartmajev tako za lastno uporabo kot tudi za oddajanje.

Članki iz iste kategorije: