Prenosniki oziroma prenosni računalniki, so zadnje leta postali vse bolj razširjeni. Razlog je tako v ceni, kot v enostavnosti uporabe, kajti ne potrebujejo drugačnega operacijskega sistema, ampak uporabljajo kar tistega, ki ste ga vajeni že od prej. Večina uporabnikov je namreč že dolgo uporabljala klasične hišne računalnike in ti so doma v večini imeli naložen sistem Windows. Ta je za večino dovolj enostaven za uporabo, da lahko z računalnikom delajo v službi ali doma, ne da bi potrebovali kako naprednejše znanje.laptop

Prenosniki so manjši in jih je težje servisirati

Prenosni računalniki (http://anni.si/racunalnistvo/prenosni-racunalniki) so torej že precej zmogljivi in nekateri med njimi, če pogledate specifikacijo, so pravzaprav že cele zverine. Res pa je, da so stacionarni računalniki vedno še veliko zmogljivejši, kajti njih lahko razširjate praktično kakorkoli želite, seveda odvisno od zmogljivosti osnovne plošče in velikosti ohišja. Prenosni računalniki pa so pri razširitvah precej omejeni.
Njihovi glavni sestavni deli so pogosto pomanjšani, če stlačimo vanje kaj zmogljivejšega, pa se hitro pričnejo pregrevati. Majhnost je težava tudi pri servisih, čeprav na srečo zadnje čase te potekajo hitreje. To se je pričelo dogajati zato, ker so se izdelovalci odločili, da bodo poenostavili celoten sistem in zložili v ohišje komponente tako, da jih bo tudi lažje popravljati oziroma zamenjati, v primeru, da bi prišlo do okvare.

Tiste najcenejše modele si lahko privoščijo že skoraj vsi

YouTube video

Cenovna dostopnost je prenosnike razširila po celem svetu s svetlobno hitrostjo. Izdelovalci so postali tudi iznajdljivejši. Tistih nekaj, ki je preživelo silovit spopad na začetku, je prodalo že tako veliko število kosov vsako leto, da so si lahko izborili odlično ceno za že nameščen operacijski sistem, seveda pri tistih računalnikih, ki so cenovno ugodnejši. To je dobra novica, saj bi pri ceni prenosnika sicer sistem pomenil prevelik odstotek. Račun je enostaven.
Manj zmogljiv prenosnik stane okoli 50-70 EUR, potem pa na to ceno svoje dodajo še tuji posredniki, ki prodajajo na veliko in nekaj malega tisti, ki pri nas prodajajo na veliko. Na koncu še trgovina, ki poišče kupca. Na to ceno pride še davek in smo že pri 300 EUR ali še višje. Če bi plačali še polno ceno operacijskega sistema, bi hitro presegli številko 400, morda celo 450 EUR. Tako pa je sistem na cenejših računalnikih brezplačen ali se prodaja izdelovalcem za res nizko ceno, pri tistih dražjih modelih pa seveda morate zraven prišteti tudi ta strošek. Glavna prednost pa je seveda prenosljivost in kadar jih potrebujete nekje s seboj, jih samo zaprete, po možnosti pospravite v torbico in že lahko potujejo z vami. Kamorkoli ste se že namenili.

Članki iz iste kategorije: