Ko ste se odločili za svojo prvo spletno stran ali spletno trgovino, ni bilo nobene debate o tem, kaj potrebujete: povsem preprosto gostovanje, ki je danes na voljo pri množici različnih ponudnikov. Cene med njihovimi paketi so, vsaj pri tistih uveljavljenih ponudnikih, precej podobne, tisto, kar je pri gostovanju veliko bolj pomembno kot sama cena, pa je seveda kakovost storitve.

Ko postanete spletno bolj zahtevni, pa vam gostovanje na klasičnem strežniku gotovo več ne zadostuje. Takrat se večina odloči za tako imenovano VPS gostovanje, kjer gre že za najem strežnika. Kaj vam to prinaša? Gre za tako imenovani virtualni najem strežnika, ki je nekaj povsem drugega kot fizični najem.

Kaj je virtualni najem strežnika?

Zahtevnejši spletni založniki potrebujejo zelo hiter in odziven strežnik, kjer si prostora ne delijo z drugimi spletnimi strani, temveč imajo na njem dejansko rezerviran prostor, ki je zgolj njihov. Prav tako jim VPS strežnik omogoča, da sami poskrbijo tako za prilagoditev kot za nadgradnje, ali pa lahko te še vedno prepustijo ponudniku gostovanja. Z VPS gostovanjem torej pridete do tega, da delovanje vaših spletnih strani ni odvisno od drugih.

YouTube video

Zakaj je najem strežnika boljša odločitev kot nakup strežnika? Dokler niste zares veliko podjetje, zagotovo ni nobene potrebe, da bi kupili svoj lasten, fizični strežnik, saj to pomeni velik strošek, poleg tega pa tudi veliko vlaganj v njegovo delovanje. Lahko pa se odločite za najem v obliki VPS gostovanja, pri katerem pa imate še vedno možnost, da na primer uporabljate lasten operacijski sistem. Kako obsežen bo najem strežnika oziroma koliko prostora v gigabajtih potrebujete, je seveda odvisno od tega, koliko spletnih strani boste imeli na strežniku in koliko podatkov te obsegajo.

Kaj pa fizični najem strežnika?

Odločitev za fizični najem je dejansko odločitev za najem strojne opreme. Ker lahko ta dosega vrtoglave cene, je najem še vedno bolj ugoden kot nakup, razen seveda v primeru, da nameravate strežnike tržiti – takrat potrebujete svoje. Kakšne strežnike izbrati oziroma kakšne naj bodo lastnosti, je vedno odvisno od vaših potreb, in dober ponudnik strežnikov vam bo znal na podlagi vaših želja in pričakovanj svetovati, katera odločitev je za vas najboljša.

Strežnik lahko gosti tudi vašo spletno trgovino. Preberite si o tem, kaj e trgovina sploh je.

Članki iz iste kategorije: