V današnjih časih večina dela poteka preko računalnika, zato pred njim presedimo vedno več ur in dni. Pri tem ne obremenjujmo le hrbtenice zaradi preveč sedenja, zapestja in prstov zaradi dela s tipkovnico in miško, ampak tudi naše oči, na katere nenehno gledanje v računalniški zaslon ne vpliva najbolje. namizna svetilkaSlednje lahko vsaj malo omilimo, če se potrudimo in pravilno osvetlimo prostor, v katerem delamo. Prav zaradi tega razloga in zaradi zdravja naših oči bi morala biti namizna svetilka (več na http://www.volino-svetila.si/notranja-svetila/namizne-svetilke.html) sestavni del vsakega delovnega prostora oziroma prostora, v katerem je tudi računalnik.

Pri izbiri notranjih svetil pogosto razmišljamo predvsem o tem, kako se bodo ta ujemala z ostalo notranjo opremo, pohištvom, zavesami, parketom, barvo sten in tako dalje, premalo pa se ukvarjamo s tem, kako in kje bodo osvetljevala določen prostor. Ni namreč nepomembno, kaj določena luč osvetljuje, zato je treba že pred vgradnjo električnih napeljav razmisliti tudi o tem.

Če za to v vašem stanovanju, hiši ali pisarni ni poskrbljeno oziroma ste pred kratkim zamenjali razporeditev pohištva, zato luči ne služijo več svojemu prvotnemu namenu, lahko težavo rešite z nakupom dodatnih notranjih svetil, ki jih s kablom enostavno priklopite na vtičnico. Izbira je zelo velika in raznolika, zato boste zagotovo kaj hitro našli prava svetila zase in za svoj dom, za delovno mesto oziroma za kam drugam, kjer potrebujete odlično osvetlitev.

Če želite, da bi bil prostor pravilno razsvetljen oziroma da vaše oči ne bodo preveč obremenjene, bo na pisalni mizi poleg računalnika tako po novem postavljena tudi kvalitetna namizna svetilka. Slednja mora biti vsekakor nastavljiva, tako da jo lahko poljubno premikate in prestavljate. Na tak način je ne boste uporabljali le pri delu z računalnikom, ampak vam bo prav prišla tudi takrat, ko boste za pisalno mizo počeli kaj drugega, recimo pisali ali urejali dokumentacijo.

Nekatere svetilke imajo tudi možnost uravnavanja jakosti svetlobe, saj mora biti ta pri svetlem belem dnevu in sončnem vremenu drugačna kot takrat, ko je zunaj temno oziroma je že noč. Če veliko delate prav ponoči, potem vam vsekakor priporočamo, da poiščete svetilko za vašo pisalno mizo, ki bo imela tudi to možnost, saj vam bodo vaše oči za to zelo hvaležne.

Seveda pa lahko namizna svetilka stoji tudi na kakšni drugi mizi, ne le na pisalni, lahko jo postavite tudi v temen kot ob vašem kavču ali naslanjaču, da boste z njo regulirali svetlobo med gledanjem televizije oziroma boste z njeno pomočjo dobili nov najljubši kotiček za branje. To je tudi eden od razlogov, zakaj jo je priročno imeti nameščeno tik ob postelji oziroma na nočni omarici, saj je tudi tam – sploh če v postelji tudi berete – dobra osvetljava zelo pomembna.

Preberite kako je vreme Portorož.

 

 

 

Članki iz iste kategorije: