Pri izbiri tiskalnika je vsekakor pomembno, v kakšne namene ga bomo uporabljali oziroma kako pogosto in koliko strani nameravamo tiskati. Večina potrošnikov se za domačo uporabo odloči za nakup tiskalnika tipa »vse v enem«, torej za naprave, ki omogočajo tako tiskanje kot fotokopiranje oziroma skeniranje. To so običajno tiskalniki, ki uporabljajo barvne kartuše. In za domačo uporabo so res odlični – z njimi lahko tiskamo dokumente, prav tako pa tudi kakšno sliko s spleta, ki jo otrok potrebuje za šolski projekt.tonerji
Takoj, ko želite tiskalnik nekoliko bolj uporabljati tudi za posel, pa postanejo tovrstni tiskalniki hitro težava. Kartuše se praznijo prehitro, tisk pa je počasen. Zato se marsikdo zamisli, ali ne bi bilo bolje kupiti laserski tiskalnik. Za laserske tiskalnike se uporabljajo tonerji, ki so precej bolj vzdržljivi in s katerimi je možno natisniti več. Tudi tisk je hiter – namesto, da bi tiskalnik centimeter za centimetrom požiral list papirja in nanj sproti brizgal barvo, nam v eni minuti prileti na plano cel kupček strani. Je pa res, da je strošek nakupa laserskega tiskalnika višji, zato se večinoma ne odločimo za barvnega, temveč se zadovoljimo s tiskom črno na belo. Če je to edini tiskalnik pri hiši, otroci niso navdušeni, da ne morejo tiskati barvnih fotografij za v šolo.

toner
kljub temu velja, da so laserski tiskalniki s tonerji tudi za manjši, domači posel boljša izbira. Hočete dokaz? Samo pomislite na marec, ko morate vsako leto oddati dokumentacijo za pripravo bilance stanja in napoved dobička.

Takrat bo vaš tiskalnik gotovo najbolj pridna naprava pri hiši, saj je treba za računovodstvo natisniti vse bančne izpiske, vse izdane račune, vse potne naloge … Če uporabljate tiskalnik na kartuše, bodo te hitro prazne oziroma boste precej nejevoljni, če boste morali ob tisku vsakega dokumenta sproti potrjevati, da želite zgolj tisk s črno kartušo, da se vam ne bodo izpraznile tudi barvne. In koliko časa boste tiskali? Kar nekaj ur! Če uporabljate laserski tiskalnik, za katerega so na voljo zelo zmogljivi tonerji, pa ni bojazni, da bi se delo na sredi ustavilo zaradi pomanjkanja »barve«. Prav tako bodo dokumenti kar vreli iz tiskalnika in končali boste precej hitreje.

Članki iz iste kategorije: