Verjetno se tudi vi strinjate z mislijo, da dandanes brez tiskalnika skorajda ne gre. Dobrodošel je tako doma kot na delovnem mestu. Na trgu je ponudba s tiskalniki zelo pestra, zato je še toliko težje izbrati sebi primernega. Ena od možnosti je tudi laserski tiskalnik, ki vam lahko ponudi številne prednosti. A še preden se odločite zanj, preverite tudi njegove slabosti.

Če vas zanima laserski tiskalnik, vas bo obenem zanimala tudi barva za laserski tiskalnik, prav tako vsi nujni potrošni materiali. Večji pomen ima toner.

Najpogostejša izbira vrste tiskalnika

Kupci se najpogosteje odločijo za nakup brizgalnega ali pa laserskega tiskalnika. Na voljo je tudi igličasti tiskalnik. V primerjavi z brizgalnik je laserski tiskalnik praviloma cenovno dražji. Kljub temu pa je za to vrsto naprave značilno, da uporablja bistveno bolj napredno tehnologijo.

barva za laserski tiskalnik v prahu
Toner so tradicionalno izdelovali s sestavljanjem sestavin in ustvarjanjem plošče, ki je bila zlomljena ali peletirana, nato pa z mletjem z zračnim curkom pretvorjena v fin prah z nadzorovanim obsegom velikosti delcev. Rezultat tega postopka so granule barve za laserski tiskalnik različnih velikosti in asferičnih oblik.

Za laserski tiskalnik velja, da je v primerjavi z brizgalnik hitrejši pri delovanju. Slednje je zlasti ključnega pomena, ko morate na primer tiskati nekoliko večje količine tekstovnega gradiva v črni barvi. Za barvne kopije je takšna naprava manj uporabna.

Tonerji za laserski tiskalnik

Tudi toner za laserski tiskalnik je praviloma draži. Seveda je sama poraba črnila bolj ekonomična, če bi jo primerjali z brizgalnim. Za samo delovanje laserskega tiskalnika boste potrebovali kar nekaj časa, da ga boste primerno ogreli, da bo lahko deloval.

In kako laserski tiskalnik sploh deluje? Naprava z laserskim žarkom na valjih ustvarja sliko. Valji s pomočjo električnega naboja prenašajo prah na papir in tako ustvarjajo sliko.

Spoznajte še slabosti laserskega tiskalnika

Omenili smo, da je laserski tiskalnik v primerjavi z drugimi vrstami cenovno manj dostopen. Prav tako je tudi toner zanj dražji. Obenem ni možno tiskati na kar kateri koli material.

YouTube video
Prednosti in slabosti laserskih tiskalnikov

Če želite na primer tiskati fotografije, je omenjena naprava manj primerna ali pa celo povsem neprimerna. Ker je navadno večje dimenzije, lahko zavzame kar nekaj prostora.

Zmogljiva naprava za tiskanje

Kako zmogljiv naj bo vaš novi tiskalnik, vam lahko pomaga določiti prodajalec v specializirani prodajalni s tovrstnimi izdelki. Zmogljivost je odvisna od vrste tiskalnika, ne nazadnje pa pri izbiri vedno dobro preverite tudi samega proizvajalca. Enako velja za izbiro tonerja in drugih potrošnih materialov za tiskanje, kot je denimo barva za laserski tiskalnik.

Članki iz iste kategorije: