Toner je prašnato črnilo, ki ga uporabljamo v fotoelektričnih tiskarskih napravah. To sta na primer kopirni stroj in laserski tiskalnik. Prašnato črnilo oziroma prašek je pretežno sestavljen iz ultrafinskih delcev, smole, plastike, kovin ali metaloidov.

Prav tako pa toner za tiskalnik vsebuje ultrafinčno nanometrično skalo. Ta se zaradi svoje teksture obnaša skoraj tako kot tekočina. Prvi toner na tržišču pa je bil mešanica prahu ter saj in črnega železovega oksida. Toner v prahu so nato v zgodnje generacije fotokopirnih strojev zlili v stekleno posodo, to zapečatili, tako so bile uporabljene tako imenovane montažne kartuše.

Barva tonerjev

Večji del tonerjev za tiskalnik je črnih. Tiskalniku ali kopirnemu stroju primarni barvni pigment omogoča ustvarjanje najrazličnejših barv. Na voljo so tudi magnetno barvilo v prahu. To se uporablja zlasti za tiskanje kod, ki se pojavljajo na dnu. Takšne kode nato lahko prebira računalnik, ki je seveda opremljen s primerno bralno glavo.

kvalitetni toner za tiskalnik
Ko izbirate toner za tiskalnik je potrebno najprej ločiti med različnimi vrstami oziroma možnostmi.

Za delce tonerja je značilno, da so izjemno tanki ter imajo elektrostatične lastnosti. To olajšuje čiščenje v primeru razlitja. V primeru trenja med njimi ali proti drugim delcem pa lahko razvijejo tudi elektrostatične naboje. Zaradi omenjenega prah tonerja ne smete posesati oziroma počistiti s pomočjo gospodinjskega sesalca.

Primerno čiščenje tonerja

V primeru da se toner razširi v laserski tiskalnik ali v fotokopirni stroj, je na voljo prav poseben sesalnik. Ta vključuje električno prevodno cev ter visoko učinkovit filter.

YouTube video
Kako očistiti toner za tiskalnik

Toner v tiskalniku pa lahko preprosto očistite tudi z večine pralnih oblek, in sicer s pomočjo vode. Vedeti pa je treba, da mora pranje potekati s hladno vodo.

Beri članek naprej na naslednji povezavi: https://www.polnilec.si/uporaba-tonerjev-v-tiskalnikih-in-fotokopirnih-strojih/

Članki iz iste kategorije: