Večino podjetij usmeri svojo pozornost na samo ime domene in ne na njeno končnico. Ime je srednji del domene, ki si ga ljudje najlažje zapomnijo. Res je, da je najbolj pomembno, ko ustanavljamo svojo spletno stran, saj ga bodo uporabljale stranke in poslovni partnerji. Ko izberemo primerno domeno, ni nujno, da je naše delo zaključeno. Odločiti se bomo morali met različnimi končnicami, izmed katerih ima vsaka svojo primerno uporabo. Za večino podjetij je .com ali .si odlična, saj pokrije vse potrebe uporabe. V nekaterih primerih pa je najboljša net domena, ki jo primarno uporabljajo spletne strani, ki so namenjena skupini določenih ljudi ali pa ponujamo podatkovne in spletne storitve. 

Kaj so podaljški domene?

Dandanes je v obstoju približno 1.5 milijarde spletnih strani. Izmed teh ima več kot 50% vseh .com domeno, saj je v obstoju že od prvih registrarjev, ki so skrbeli za upravljanje imen.

Ko v brskalnik vtipkamo točno ime spletne strani, kot tudi končnico, se naša zahteva prenese na DNS sistem oziroma strežnike. Te poiščejo željeno stran in našemu računalniku podajo točen IP naslov, kamor se mora povezati. Tako brez skrbi brskamo po spletu, ne da bi opazili ali se zavedali, da v ozadju deluje izredno hiter in napreden sistem DNS.

Danes je še vedno najbolj uporabljena .com končnica, vendar jih obenem obstaja tudi več, kot kadarkoli prej. Z razvojem interneta imamo poleg net domene na voljo več kot 1000 različnih končnic, katerih število še vedno narašča.

Net domena se uporablja za specifične spletne strani

Vsaka domena druge stopnje ali končnica, ima svojevrstno uporabo. Najbolj univerzalna je .com, vendar to ni vedno najboljša izbira. Net domena ni nova na trgu, saj se že desetletja uporablja za:

  • Podatkovne zbirke
  • Ponudbe spletnih storitev
  • Spletne strani, kjer želimo zbrati čim večjo skupino ljudi, ki ima skupen hobi, namen, zanimanje ipd.
  • Ustvarjanje mrež za določene storitve, ki so povezane s tehnologijo
YouTube video

Seveda nismo omejeni na zgoraj omenjene aktivnosti, če bomo izbrali net domeno. Ljudje si lažje zapomnijo našo spletno stran, če uporablja .net končnico in se ukvarja s storitvami razvoja spleta, spletne tehnologije, velikih podatkovnih zbirk ipd.

SEO optimizacija z net domeno

Delovanje spleta, rangiranje strani ter ostala tehnologija internetnega sveta se izredno hitro razvija. Ko ustvarjamo novo podjetje je izredno pomembno, da imamo načrt za optimizacijo naših storitev in produktov, saj nas bodo stranke tako hitreje našle. Net domena je primerna za doseganje visokih rezultato v spletnih brskalnikih po določenih iskalnih nizih. Pomembno pa je, da imamo pri izbiri domene na voljo tudi vrhunsko gostovanje, ki ga lahko najdemo na www.studio4web.com spletni strani.

Članki iz iste kategorije: