Historične korenine modernega nakita.
Za mnoge ženske je podarjena ogrlica zaznamovala poročni dan ali rojstvo otroka in le redki se dandanes zavedajo, kakšen pomen je imel nakit v sami zgodovini. Če pogledamo zgolj raziskovanje človeške preteklosti, se med ostalinami vedno pojavljajo neke vrste okrasja. Mnogi znanstveniki v svojih trditvah navajajo, da je nakit pokazatelj socialnega statusa, etnične pripadnosti in tudi spola lastnika … ima poseben simbolični pomen in je hkrati neke vrste jezik, ki presega meje določenega kulturnega kroga, ki govori posebno zgodbo o svojem lastniku.

modni nakit

Čeprav ni mogoče natančno določiti časa, kdaj naj bi se prvič začel uporabljati nakit, so si znanstveniki edini, da se je ta dejavnost začela v najzgodnejših fazah človeškega razvoja.

Posledično je nakit postal tudi del najstarejše oblike umetnostnega izražanja v človeški zgodovini. Mirno lahko zatrdimo, da je to eden izmed redkih kosov, ki ima tako raznolike in tako kompleksne oblike uporabe skozi izjemno dolgo zgodovino svojega obstoja.

Razkošje srednjega veka

Z različnimi odkritji in tehnikami obdelave materialov se v srednjem veku srečamo s popolnoma drugačnimi vrstami nakita, kot kadarkoli prej. Znanje o obdelavi zlata in vdelavi dragih kamnov, ki so prihajali v Evropo iz drugih krajev sveta, botruje razkošnemu nakitu, ki ga nosijo tako moški kot ženske. Tu govorimo o klasičnem nakitu, kot so ogrlice, zapestnice ipd., ter o broškah, okrasju na ročajih bodal in drugega orožja … Izjemen napredek pri sami izdelavi nakita pa pomeni 18. stol., ko se prvič začne uporabljati tehnika obdelave dragih kamnov, kot jo sicer z nekaterimi izboljšavami, uporabljamo še danes.

Trendovski nakit

Dandanes je nakit cenovno veliko dostopnejši, ne glede na njegovo vrsto. V grobem še vedno govorimo o klasičnem nakitu na zlati, srebrni ali bronasti osnovi, ki mu na drugi strani, z uvajanjem popolnoma drugačnih modernih materialov in oblik, konkurira vse bolj popularen trendovski nakit. Takemu nakitu bi lahko rekli tudi statement nakit, saj so to kosi, ki niso zgolj okras, ampak poudarjajo na eni strani karakter lastnika, na drugi strani pa se dejansko uporabljajo kot skoraj obvezna dopolnitev k različnim vrstam modnih stilov. Tak nakit v nasprotju s pričakovanji v modnem svetu ni izzvenel ter se že nekaj let v najrazličnejših oblikah redno pojavlja na modnih pistah.
Pestro izbiro takega nakita in koristne napotke, kako izbrati pravi kos nakita za pravo priložnost in vaš oseben stil, pa lahko najdete v spletni trgovini lideja.

https://www.youtube.com/watch?v=Qj6AzRrygmk

Oxford čevlji za vsako priložnost. Oxfordke so na voljo v številnih izvedbah in v kreativnih oblikah. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: