Ko sem se odločil za poklic kamnoseka, je bilo to bolj kot ne po naključju. Izučil sem se namreč še v časih, ko mladi nismo imeli neskončnih možnosti. Če bi bil v šoli zelo priden, si lahko upal, da boš zdravnik ali odvetnik, morda pa tudi župnik. Če ti za knjige ni bilo kaj prida, pa so te porinili v kakšno obrtniško šolo ali za vajenca k obrtniku, če za šolo nisi dobil štipendije.KamnoseštvoIn ker sam znanja iz knjig nisem kaj prida pobiral, sem je pripetilo, da sem postal kamnosek.

Kamnoseštvo nekoč in danes

Moram priznati, da si niti nisem želel postati kamnosek, saj sem vedel, da gre za težko in garaško delo, vendar se je izkazalo, da imam zanj kar nekaj žilice. Hitro sem se učil, bil spreten in natančen, in pred petindvajsetimi leti sem odprl svojo lastno delavnico. Ko so prihajala nova orodja in stroji, je postalo delo veliko lažje, danes pa se tako rekoč vse težke stvari opravijo s pomočjo sodobnih orodij in strojev.

Proizvodi

Večina ljudi ob besedi kamnoseštvo najprej pomisli na nagrobnike, in vsaj v mojem primeru je tako, da se resnično največ ukvarjam prav z njimi. Če bi imel večje podjetje, bi se verjetno lahko loteval tudi večjih poslov, tako pa mi kakšno polaganje kamna v poslovnih prostorih niti ni v interesu, saj takšnega dela sam ne zmorem. V delavnici mi namreč pomaga zgolj hči, ki ima tudi nekaj umetniške žilice, sicer pa se je imela za razliko od mene možnost dobrega šolanja in je diplomirala na povsem drugem področju, pa tudi redno službo ima drugje.
Kakšno kamnoseštvo je torej tisto, s katerim se ukvarjam? Že res, da se kdo kdaj obrne name glede okenskih polic ali stopnic, za kar z veseljem poskrbim (pomagajo mi prijatelji pri podjetju kamnoseštvo Kunovar, s katerimi pogosto sodelujemo in se nimamo za konkurenco), načeloma pa se držim spomenikov. In to sploh ni slab posel, kajti če je kakšno plačilo zagotovljeno, potem je to plačilo za nagrobne spomenike – ljudje imajo prihranjenih za spomenik tudi po tisoč in več evrov, plačajo takoj in ne povzročajo nobenih težav. Izdelujem nove nagrobne spomenike po naročilu, prav tako pa se ukvarjam tudi s čiščenjem nagrobnikov in tudi z obnavljanjem spomenikov – in oboje delam rad ter z velikim spoštovanjem. Prav pri obnovah mi običajno pomaga tudi hči, ki je mojstrica za zlatenje črk, in lahko se pohvalim, da je tudi polepšanje marsikaterega državnega spomenika prav najino delo.

https://www.youtube.com/watch?v=YplyVkjPUTQ

Članki iz iste kategorije: