Med vožnjo so amortizerji ves čas v gibanju in uporabi. Prav tako kot ostali avtomobilski deli, se tudi vzmetenje z dolgotrajno rabo obrabi in posledično ne deluje tako, kot bi moralo. Obstaja šest opaznih znakov obrabe, ki vas pravočasno opozorijo, kdaj je napočil čas za menjavo.

Povečana zavorna razdalja

Obraba blažilcev poveča zavorno razdaljo in zmanjša vašo varnost v prometu. Zavorna razdalja se zaradi poškodovanih delov poveča tudi za 20 ali več odstotkov. Hitreje, kot vozite, daljša je zavorna razdalja. Slednjo boste zaradi obrabe delov težko ocenili, kar pomeni, da boste lahko napravili prometno nesrečo.

Vaše vozilo bo potrebovalo veliko več časa in razdalje, da se popolnoma zaustavi. Tistih dodatnih 20 odstotkov je dovolj, da povzročite nesrečo z večjo materialno škodo ali celo poškodbo ostalih udeležencev v prometu. Poškodovani amortizerji so zelo nevarni.

Drsenje in nihanje avtomobila med zaviranjem ali povečanim vetrom

Opažate drsenje avtomobila v levo ali desno stran ob pritisku na zavoro? Ali vaše vozilo že med postopnim zaviranjem začne drseti? V kolikor prihaja do take situacije, morate temeljito pregledati podvozje. Drsenje in nihanje avtomobila med zaviranjem, zmanjšuje vašo varnost v prometu in je še posebej nevarno v vlažnem in vetrovnem vremenu.

Tresljaji volana

Prekomerno tresenje volana med vožnjo je še en znak obrabe. Pravilno delujoči amortizerji pnevmatike ohranjajo v optimalnem kontaktu z vozno površino. Posledično ne prihaja do dodatnih tresljajev in vibracij volana. Ob višji hitrosti je ponavadi tresenje še bolj opazno in intenzivno ter zmanjšuje vašo kontrolo nad vozilom.

YouTube video

Tresenje in ropotanje

Peti znak obrabe amortizerjev vključuje tresenje in ropotanje vozila med vožnjo. Še posebej izrazito je med vožnjo po neravnem terenu, kamnih in podobno. Poleg splošne neprijetne vožnje, ropotanja in tresenja, pa seveda uničeni amortizerji vplivajo na ostale dele podvozja. V primeru, da ne zamenjate ene komponente ob znakih obrabe, boste imeli veliko dodatnih stroškov z zamenjavo ostalih delov.

Neenakomerna obraba pnevmatik

Šesti znak poškodb podvozja pa je neenakomerna obraba pnevmatik. Slednje med vožnjo niso v popolnem kontaktu z vozno površino. To vpliva na stanje pnevmatik in tudi na kvaliteto ter varnost vas med vožnjo.

Naj bo vožnja varna in tudi udobna. Pri tem vam pomaga tudi izjemno praktičen gumi tepih za prtljažnik.

Članki iz iste kategorije: