Med najbolj bistvene dele motocikla štejemo tudi verige za motor (http://www.yogi.si/c-551-verige-zobniki.aspx), ki so eden osnovnih delov, ki jih je potrebno preveriti pri servisiranju motorja in ob ugotovljeni obrabi poskrbeti za zamenjavo. Pogonske verige za motor bistveno vplivajo na kakovost in varnost vožnje, saj skrbijo za prenos moči na zadnje kolo – to pa pomeni, da morajo biti členi v popolnem stanju, da veriga ne sme biti obrabljena, da mora biti dobro napeta in namazana, da lepo drsi preko zobnikov.

Preverite stanje verige za motor

Če svoj motor redno vozite na servise in tudi sicer večkrat pregledate posamezne dele, ki bi se lahko obrabili, potem gotovo primerno skrbite tudi za pregled verige za motor. Kadar se izkaže, da je ta obrabljena, da ni dobro napeta ali ne teče tekoče preko zobnikov, je potrebno poskrbeti za zamenjavo. Da bo nova veriga kar najbolje delovala in bo imela dolgo življenjsko dobo, pa je treba poskrbeti za kakovosten nakup.
Verige za motor so med seboj različne, in če boste nekoliko spremljali poročila prodajalcev ter najrazličnejša testiranja, boste hitro ugotovili, kateri proizvajalci zagotavljajo kakovost oziroma nudijo verige za motor, ki so odporne na obrabo zaradi vrhunskih materialov in tudi odličnih tesnil. Pogosto velja namreč pogledati tudi tehnične specifikacije, ki govorijo o trenju in ostalih parametrih.

Nakup kompletov ali verige za motor po členih?

YouTube video

Glede na specifikacijo verige imajo te glede na število členov različne cene, največkrat pa dosegajo ceno od malo več kot evro na člen dalje – torej strošek ni tako majhen, torej velja zahtevati kakovost. Kateri model verige za motor je pravi, boste ugotovili glede na dolžino verige za motor (število členov) in nekatere druge specifikacije, ki se morajo ujemati s specifikacijami proizvajalca vašega motorja oziroma modela motorja in leta izdelave. Dolžine močno variirajo – nekateri motocikli uporabljajo verige z 90 ali še manj členi, pri drugih se število povzpne tudi do 140.

Če želite ob menjavi verige za Honda motor poskrbeti tudi za boljše pospeške in odzivnost, kot so vam na voljo pri trenutni verigi, pa se lahko odločite tudi za nakup kompleta oziroma verižnega seta, ki vam omogoča boljše prilagajanje razmerij med prednjim in zadnjim zobnikom oziroma vam omogoča, da na motociklu prilagodite prestavna razmerja.

Preberite si tudi, kako kvalitetni amortizerji vplivajo na vožnjo vašega avtomobila. Avto obut v kakovostne zimske pnevmatike in avtomobilske verige za sneg so lahko edina možnost, da se izkopljete iz globokega snega, kot lahko preberete v članki.

Članki iz iste kategorije: