Kako pogosto se jezite na svoj računalnik, ker v njem nečesa ne najdete, pa čeprav veste, da ste dokumente nekje shranili? Kako pogosto iščete fotografije, ki jih nujno potrebujete? Gotovo ni nikogar, ki ne bi že doživel takšnega primera oziroma se razburjal nad »škatlo«,ki je običajno neizmerno pametna, potem pa zataji takrat, ko bi bilo najmanj treba.

Izgubljene slike, dokumente in kar koli drugega, kar hranite v svojem računalniku je načeloma mogoče najti, vendar ne v vsakem primeru – odvisno od tega, kako »pametni« ste pri uporabi računalnika sami.

Obnova dokumentov in slik

Prvo pravilo, ki ste ga gotovo že tisočkrat slišali, je to, da si vedno sproti delajte varnostne kopije. Danes ni nujno, da snemate podatke na CD ali DVD, veliko bolj enostavno je uporabljati flash oziroma usb ključek, še bolje pa je, če prenašate svoje dokumente na hranjenju namenjena spletna mesta. Marsikatero podjetje hrani zbirke podatkov na ftp-ju, za manjša in za domačo uporabo pa so odlična možnost spletni oblaki ali spletne strani, ki so namenjene prav hranjenju galerij fotografij (in njihovemu deljenju z drugimi).

Da bo lociranje datotek vedno enostavno, je izjemno pomembno tudi, kako jih pri shranjevanju poimenujete in kako zložite v mape. To je največja težava pri fotografijah. Kadar teh ne preimenujemo, temveč imamo naslov takšen, kot ga določi fotoaparat ali mobilni telefon, s katerim smo fotografirali, se res težko znajdemo. Med množico slik, ki imajo oznako IMG in zaporedno številko, je prav neprijetno iskati točno določeno – pomaga pa, če poznate vsaj datum, ko je fotografija nastala. Kakor koli: svojim fotografijam, dokumentom in podobno vedno določite ime, ki vsebuje ključne besede, po katerih bo iskanje enostavnejše.

YouTube video

Vam je med delom pričel nagajati računalnik in se je ugasnil ali ste ga prisilno ugasnili sami? Če uporabljate napravo s sodobnimi programi, ni težav – ko jo spet vključite, vam bo ponudila obnovitev, torej ne bo nič izgubljenega. Kaj pa, če nekaj določite za brisanje, pa ugotovite, da ste naredili napako? Gotovo s televizije veste, da računalniški forenziki pri nepridipravih najdejo na disku tudi tisto, kar so izbrisali. In enako velja za vaš računalnik – spreten programer bo našel prav vse.

Reševanje podatkov

Na videz izgubljene slike in dokumente je seveda mogoče rešiti in ponovno pridobiti tudi takrat, kadar se pojavi resnejša težava, na primer odpoved trdega diska, ali pa okvara zaradi škodljivih programov (virusov). Res je, potrebno se je obrniti na podjetje, specializirano za reševanje podatkov in morda ne bo mogoče rešiti čisto vsega, vendar se vsekakor izplača poskusiti – še zlasti, kadar vam izgubljene slike in druge vsebine veliko pomenijo.

Članki iz iste kategorije: